Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Вдома темно і холодно вже більше 6 годин? В YASNO дали інструкцію, що робити

Відсутність електроенергії може мати кілька причин, а не пояснюватися лише екстреним вимкненням

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В YASNO порадили, що робити у випадку довготривалого вимкнення світла

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Через значний дефіцит електроенергії складна ситуація досі спостерігається у чотирьох областях України. Кожного дня екстрено вимикають світло у Київській, Дніпропетровській, Запорізькій та Одеській областях. Стабілізаційний графіки там не діють, тож електрики може не бути тривалий час.

Що робити у таких випадках, розповів генеральний директор компанії YASNO Сергій Коваленко у соціальній мережі Facebook.

За словами енергетика, у Києві щодня злагоджено працюють всі фахівці, аби збільшити обсяги генерації та стабілізувати мережу. Проте досі мешканці міста можуть залишатися без світла 6-7 годин. Не виключено, що проблема не в екстрених відключеннях, а в локальній аварії, тож варто спочатку визначити причину несправності, щоб правильно відреагувати на неї та звернутися за допомогою у потрібному напрямку.

Сергій Коваленко вказав алгоритм дій у випадку, якщо електроенергія зникла щонайменше 6 годин тому. Спочатку потрібно відвідати офіційний сайт YASNO, на якому опубліковані графіки відключень. Там міститься інформація про стан енергоінфраструктури за всіма адресами. Якщо з'ясовується, що сталася локальна аварія, варто звернутися до ОСББ/ЖЕК/ОСР. Там нададуть деталі стосовно ситуації і скажуть, скільки ще триватимуть ремонтні роботи.

Якщо жодних аварій точково не відбулося, а світла немає через екстрене вимкнення, тоді потрібно написати у соціальній мережі Facebook представникам компанії ДТЕК "Київські електромережі". Енергетики за можливості прочитають ваше приватне повідомлення і зорієнтують по часу.

Зауважимо, що з 9 грудня у Києві започатковують нові графіки стабілізаційних відключень. Їх розробили, враховуючи нелегку ситуацію в енергосистемі, яка виникла внаслідок нещодавніх масованих ракетних обстрілів України. Відтепер у графіках буде три категорії, поділені різними кольорами.

Білий колір означає, що світло у конкретний проміжок часу є і його наявність гарантована. Сірий колір не забезпечує повноцінне гарантування присутності електроенергії. Світло-сірий колір у графіку вказує на можливі відключення, якщо збільшуватиметься дисбаланс в мережі.

Коли Україна зможе повернути планові відключення світла

За словами голови правління Укренерго Володимира Кудрицького, фахівці щодня поступово збільшують обсяг доступної генерації в системі і зменшують дефіцит. Проте після останньої ракетної атаки 5 грудня залишається пошкоджено 40% мережі, а також є руйнації на всіх тепло- й гідроелектростанціях. Тож світло вимикатимуть ще довго, за прогнозами – до початку весни 2023 року.

Але Володимир Кудрицький впевнений, що за кілька днів вдасться досягти тієї межі, коли можна забезпечити стабільність планових графіків. Після цього Україна вдасться до пріоритетності в обмеженнях електроенергії – подаватиме напругу спочатку на об’єкти критичної інфраструктури, потім військово-промисловому комплексу, далі важливому бізнесу, і тільки наостанок – житловому фонду.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Україні запроваджують зміни у графіках відключень електроенергії. Також ми повідомляли, що деякі області отримають допомогу від уряду на зиму.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.