Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Найгірший вибір: які дрова не підходять для опалення

Розповідаємо, як вибрати дрова, щоб опалення було ефективним, та на що звернути увагу під час заготівлі

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Які дрова краще обрати перед стартом опалювального сезону

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Досить часто мешканці приватних будинків обирають для опалення оселі саме дрова. Це недорогий та ефективний спосіб наповнити дім теплом. Проте паливні дрова мають різні властивості залежно від типу деревини, що впливає на ефективність обігріву оселі.

Про те, як вибрати правильні дрова для опалення, розповіла редакція Pro Гроші.

Щоб не помилитись з вибором, важливо звернути увагу на низку властивостей, які повинні мати дрова, щоб отопити приміщення. До них належать:

  • тривалість горіння;
  • рівень тепловіддачі;
  • кількість викидів (дим, смоли);
  • складність заготівлі (сушіння, складування).

Виходячи з цих критеріїв, для опалення найкраще підходять бук, ясен, дуб, клен. Для твердопаливного котла краще обрати дуб та бук. Це найдорожчі дрова, але водночас досить економні у використанні. Дуб має найдовшу тривалість горіння та приємний терпкий аромат, але його складно розпалити. Груша та яблуня також мають хорошу тепловіддачу і вважаються одними з кращих недорогих варіантів для опалення.

Якщо необхідно обрати дрова для каміна, варто розглядати варіанти, які принесуть в кімнату, крім тепла, ще і приємні пахощі. Зі списку одразу можна викреслити хвойні породи. Вони під час горіння виділяють велику кількість смол, а також часто вистрілюють вуглинками, які можуть спровокувати пожежу.

Які дрова не підходять для опалення будинку

Сосна. Погано підходить як для твердопаливних котлів, так і для камінів. Адже вона згорає дуже швидко та виділяє велику кількість смол під час горіння.

Верба. Деревина має доволі низьку ціну, однак дрова з неї вважають низькосортними. Згорають вони швидко, а тепловіддача мінімальна.

Тополя. Такі дрова вважаються невдалими для опалення через великі витрати деревини. Вони також згорають швидко, можуть іскрити при горінні, дають мало тепла.

Осика. Такий вид палива має низьку тепловіддачу, тому краще не використовувати його для обігріву будинку. Водночас для каміна цей варіант підійде, дрова будуть затишно потріскувати, але швидко згорати.

В Україні можуть впасти ціни на дрова

Дрова перед опалювальним сезоном у 2023 році можуть значно подешевшати, адже ціна має бути справедлива та відповідати умовам воєнного часу.

"Приділяємо велику увагу формуванню ринку деревини. Багато зроблено для того, щоб він вийшов з тіні. Тож Державне агентство лісових ресурсів України має якнайшвидше напрацювати чітку та прозору ціну паливних дров для регіонів. У разі потреби – скоригувати логістику. Зменшити вартість дров, де це можливо зробити. Вона має відповідати потребам воєнного часу", – вважає міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.

Він також уточнив, що Підприємства ДП "Ліси України" здатні повністю забезпечити потреби регіонів у твердому палеві, наразі на складах понад 130 тис. кубометрів дров.

Раніше ми розповіли, хто може самостійно заготовити дрова у 2023 році, а також хто отримає безплатні дрова.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.