Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Тарифи на комуналку – як отримати пільги учаснику бойових дій

З'ясовували, куди звертатися УБД, щоб отримати знижку на оплату комуналки, та як підтвердити місце фактичного проживання

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

УБД має право менше платити за комунальні послуги

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Громадянин, який отримав посвідчення учасника бойових дій (УБД), має право на пільги на оплату житлово-комунальних послуг.

Сайт Pro Гроші розбирався, куди звертатися, аби менше платити за комуналку.

За інформацією Пенсійного фонду, слід звернутися до одного з його відділень та подати відповідну заяву.

Які документи подавати разом із заявою:

  • про внесення відомостей до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги (ЄДАРП);
  • про надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу.

При поданні заяви для внесення відомостей до ЄДАРП учасник бойових дій пред’являє паспорт громадянина України та надає документ, що підтверджує право на пільги, та дані про реєстраційний номер облікової картки платника податків або паспорт з відповідною відміткою.

Інформацією про місце проживання людини є відомості, що були внесені до паспорта як місце реєстрації.

Як підтвердити місце фактичного проживання

Для того, аби підтвердити фактичну адресу проживання, УБД надає:

  • довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;
  • договір оренди;
  • довідку про сплату житлово-комунальних послуг за іншою (відмінною від місця реєстрації) адресою;
  • інший офіційний документ, що підтверджує фактичне місце проживання пільговика, а в разі їх відсутності — акт обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства/фактичного місця проживання особи, який складається посадовою особою виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади.

Заява до ЄДАРП подається або особисто, або в електронній формі через вебпортал електронних послуг ПФУ, або поштою.

Також заяви з необхідними документами та відомостями від УБД приймаються посадовими особами виконавчих органів сільських, селищних, міських рад відповідних територіальних громад або військових адміністрацій та посадовими особами центрів надання адміністративних послуг, виключно з формуванням електронної справи та передаються до органу ПФУ протягом трьох робочих днів з дати надходження.

"Якщо людина має право на пільги згідно з кількома законами, до ЄДАРП включається уся інформація про учасника бойових дій. Проте з-поміж усіх можливих варіантів пільговик обирає одну підставу для пільги. У разі зміни будь-яких відомостей, що потребують коригування включеної до ЄДАРП інформації, пільговик повідомляє про це орган ПФУ протягом 30 днів", — зазначають в Пенсійному фонді.

Тарифи на комуналку: що подорожчає у червні

Очікується, що у перший місяць літа українцям підвищать тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення. За інформацією НКРЕКП, поточний тариф не відповідає сьогоднішнім реаліям, оскільки він нижчий від економічно обґрунтованого майже на 30%.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав про прогноз НБУ щодо подорожчання комуналки під час війни. Також ми писали, чому з деяких громадян не будуть стягувати борги за комунальні послуги.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.