Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Тарифи на комуналку піднімуть в рази: що буде з цінами на світло, воду та газ

Найближчим часом українців чекає підвищення тарифів майже на всі комунальні послуги

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Як можуть вирости тарифи на комунальні послуги

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Український уряд серйозно взявся за оптимізацію вартості комунальних послуг, зокрема водо-, газо- та електропостачання. Звісно, для громадян це означає більші суми в платіжках, причому змін не доведеться чекати довго. Деякі ввійдуть у життя українців у квітні поточного року.

Про це пише UBR.

Як перерахують тарифи на воду

Відомо, що Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, вже ухвалила рішення про двоетапне підвищення тарифів – 1 квітня та 1 липня. Як пояснюють її представники, зміни необхідні для забезпечення якісних послуг водопостачання та водовідведення. Різниця в кілька місяців також аргументована: варто розділити остаточні зміни на етапи, щоб зменшити фінансове навантаження на споживачів.

Поки що невідомо, про які оновлені тарифи йдеться, втім комісія запевняє – вони відповідають вимогам чинного законодавства. У березні питання включать до порядку денного засідання у формі відкритого слухання.

Стрімкий ріст тарифів на електроенергію

Найбільш серйозно наразі готують підвищення вартості споживання електрики. Як уточнив голова Спілки споживачів комунальних послуг (СПКУ) Олег Попенко, українці платять за світло по тарифах, які в чотири разі менші від європейського рівня. Не виключено, що саме у стільки разів може вирости вартість електроенергії. Причому подорожчання мало відбутися буквально з 1 квітня, за словами заступника голови комітету ВРУ з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Олексія Кучеренка.

Влада розглядає кілька варіантів, серед яких – підвищення тарифу вдвічі для українців з невеликими обсягами споживання та вчетверо – для тих, хто використовує більше. Немає точної інформації, коли зміни реалізують, але не варто сподіватися на довгий час очікування. Максимум – кілька місяців.

Що відбудеться з цінами на газ

Конкретно вартість газу для звичайних споживачів не чіпатимуть, адже існує мораторій на підвищення. Але планується підвищити ціну на газ для підприємств теплової комунальної енергетики, що означає – платити за опалення доведеться більше. А також за гарячу воду. Олексій Кучеренко припускає, що для оптимізації влада може встановити тариф у 2,5 рази більший за поточний.

Цей же показник відобразиться у платіжках. Якщо станом на березень українці платять за опалення одного квадратного метра приблизно 35 грн, то після затвердження змін значення виросте до 90 грн. Субсидії на житлово-комунальні послуги не зможуть покрити всі витрати, інакше з бюджету забиратимуть більше для забезпечення пільгами, що унеможливить позитивний ефект від підвищення тарифів.

Раніше сайт Pro Гроші писав про новинки від Нафтогазу, і розповідав, які послуги стали доступні споживачам з березня. Також ми повідомляли, в чому особливість "розумних" лічильників газу та кому їх встановлюватимуть.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.