Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Тарифи на електроенергію: скільки доведеться платити з 1 жовтня

Вже з жовтня на українців чекає низка змін, зокрема підвищення мінімальної зарплати. Розповідаємо, чи зростуть на цьому тлі тарифи на світло

Фото: ЦКС, Уніан. Колаж: Pro Гроші

Чи буде дорожчати тариф на користування електроенергією

Фото: ЦКС, Уніан. Колаж: Pro Гроші

Сьогодні можна спостерігати підвищення цін на будь які товари, та чи будуть так само підвищуватись тарифи за користування електроенергією? Уряд запровадив законопроєкт, який з 01.10.2021 року встановив ціни на електроенергію, які діють і наразі.

Про це повідомляється на веб-порталі Кабінету міністрів України.

Які зараз тарифи

Домогосподарства, які використовують електроенергію до 250 кВт·год включно, платять за тарифом 1,44 грн (з ПДВ) за 1 кВт·год. Якщо споживання перевищує 250 кВт·год – ціна становитиме 1,68 грн (з ПДВ) за 1 кВт·год. Строк дії таких тарифів був встановлений 30.04.2022, але уряд прийняв рішення щодо продовження його до 31 жовтня 2022 року.

Тобто це говорить про те, що до кінця жовтня зміни тарифів на електроенергію не відбудуться. Також, до кінця війни в Україні, діє мораторій на підвищення тарифів такі послуги:

  • розподіл природного газу;
  • теплова енергія (її виробництво та транспортування);
  • пстачання цієї ж самої енергії;
  • постачання гарячої води.

Як можна зменшити суму в квитанції

Якщо використовувати електроенергію по окремим денним та нічним тарифом, сума за оплату у квитації буде значно меншою.

Тариф "День-ніч":

  • 50% від фіксованої ціни за умови використання електроенергії з 23:00 до 7:00 (це години мінімального навантаження електросистеми) — 0,72 грн/кВт при вживанні до 250 кВт та 0,84 грн/кВт відповідно від 250 кВт;
  • 100% фіксованої ціни — з 7:00 до 23:00 (інші години доби) — 1,44 грн/кВт та 1,68 грн/кВт при вживанні до 250 кВт та більше 250 кВт відповідно.

Раніше ми розповідали, як зміняться тарифи на загальні комунальні послуги восени. Також ми писали, як не втратити майно через борги за комуналку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.