Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пощастить не усім? Хто з українців платитиме більше за світло після перегляду тарифів

Існує варіант впровадження градуйованого тарифу — якщо більше споживаєш, тоді й більше платиш

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Стало відомо, як зростуть тарифи на світло

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Тариф на електроенергію українцям перерахують вже у 2023 році. Наразі точні терміни підвищення цін невідомі, однак є попередні розрахунки того, наскільки збільшиться вартість тарифів.

Про це розповів голова правління Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

За його інформацією, тарифи на електроенергію, ймовірно, виростуть на 30-40%. Тобто, вартість коливатиметься від 2,3 до 2,5 грн за кВт/год. Також Попенко зазначив, що існує варіант впровадження градуйованого тарифу — якщо більше споживаєш, тоді й більше платиш.

"Звісно, тоді потрібно враховувати, що населення користується електроплитами та електроопаленням, тоді споживання набагато вищі. Але запровадження стимулюючих тарифів – правильний шлях, хоча соціальний тариф на нижній планці підвищувати не можна", – зазначив експерт.

Він також спростував поширену у соцмережах інформацію про те, що тарифи на світло подорожчають у чотири рази.

"У 4 рази – це різниця між розрахунковою вартістю електроенергії та вартістю побутового споживача, що відпускається", – підкреслив Олег Попенко.

Що буде з іншими комунальними тарифами

На днях стало відомо, що Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, погодила рішення про двоетапне підвищення тарифів на воду – 1 квітня та 1 липня 2023 року.

Наразі невідомо, якими будуть нові тарифи, але українців вже запевнили, що вони відповідатимуть вимогам чинного законодавства.

Також цілком ймовірно зміниться ціна на газ для підприємств теплової комунальної енергетики, що означає – платити за опалення доведеться більше. А також за гарячу воду.

За словами заступника голови комітету ВРУ з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Олексія Кучеренка, для оптимізації влада може встановити тариф у 2,5 рази більший за поточний. Це, безумовно, відобразиться у платіжках.

Так, якщо станом на березень українці платять за опалення одного квадратного метра приблизно 35 грн, то після змін платити доведеться майже 90 грн. Субсидії на житлово-комунальні послуги не зможуть покрити всі витрати, інакше з бюджету забиратимуть більше для забезпечення пільгами, що унеможливить позитивний ефект від підвищення тарифів.

Раніше ми розповідали, що допоможе зменшити витрати на опалення. Більше про тарифи в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.