Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Платіжки за світло не порадують? Що буде з тарифами з 1 листопада

Українці можуть платити за електроенергію менше в залежності від часу доби і засобу обліку

Фото: Unsplash. Колаж: Pro  Гроші

З листопада чинні тарифи на електроенергію втрачають дію

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Наприкінці поточного місяця, 30 жовтня, завершується період чинності тарифу на електроенергію. Існує можливість його підвищення у зв’язку з масованими ракетними ударами по енергетичній інфраструктурі України, які вчинила Росія 10 жовтня.

Чи готуватися українцям до збільшення суми в платіжках за світло, розповів Інтерфакс.

Міністр енергетики Герман Галущенко запевнив, що його відомство наразі працює над продовженням встановленого тарифу. Для цього Міненерго планує внести зміни до моделі ПСО. Саме вона зобов’язує учасників ринку електричної енергії забезпечувати захист соціально вразливих верств населення через зниження та прогнозованість тарифу.

Які ціни на світло в Україні

Остаточна сума у платіжках залежить від кількох факторів. Перший – загальний обсяг спожитих кіловатів протягом місяця. Другий – час використання електрики. Третій – засіб обліку кіловатів. Всі три пункти здатні як збільшити, так понизити вартість електроенергії.

Різниця у ціні за один кіловат також залежить від статусу господарства. Звичайні споживачі (квартири й будинки), які за місяць витрачають до 250 кіловатів, оплачують по тарифу 1,44 гривні. Якщо обсяги становлять понад 250 кіловат-годин, доведеться платити 1,68 гривні. Зазвичай це стосується малого та середнього бізнесу, підприємств.

Варіанти економії

Можна обладнати оселю багатотарифним засобом обліку та економити кошти на тій електриці, яка використовується у нічний час. Зокрема з двозонним лічильником у період з 23:00 до 7:00 тариф зменшується на 50% і становить 0,72 гривні (дійсно для господарств з місячним обсягом до 250 кіловатів) чи 0,84 гривні (для господарств з більшим споживанням).

Щоб перейти на багатотарифний облік і значно заощаджувати, варто на сайті місцевого обленерго подати відповідну заяву. Процедура платна, її потрібно покрити коштами, як тільки на електронну пошту надійде рахунок. Далі зачекайте 14 днів на повноцінне оформлення угоди.

Інший варіант – особисто відвідати Центр обслуговування клієнтів за місцем свого проживання.

Що найбільше тягне електрики

На фоні оголошених віялових відключень постало питання щодо приладів в оселі, які найбільше витрачають енергії. До списку потрапило устаткування, яким українці чимало користуються протягом дня. Мова йде про телевізор, пилосос, бойлер, кондиціонер, зарядні пристрої, пральну машину, чайник, праску тощо.

Раніше сайт Pro Гроші писав про альтернативні джерела енергії проти російської нафти. Також ми повідомляли, що відбудуться відключення світла по Україні, і попереджали, чого чекати найближчим часом та чи треба економити.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.