Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Підвищення тарифу на електроенергію неминуче: якою буде "справжня" ціна

Розбиралися, яким є ринковий тариф на електроенергію та з яких компонентів він складається

Фото: УНІАН, Укренерго. Колаж: Pro Гроші

Ринковий тариф на електроенергію становить 5,5 гривні за кіловат-годину

Фото: УНІАН, Укренерго. Колаж: Pro Гроші

Вже багато хто чув, що тариф на електроенергію найближчим часом переглянуть у сторону підвищення. Ціни хочуть підняти на 20-30%. Ситуація на ринку вкрай складна – внутрішній попит ще не повністю відновився, а в системі зберігається значний профіцит.

Згідно із заявою Національної комісії, яка здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ), ринковий тариф на електроенергію для населення має становити 5,5 гривні за кіловат-годину. Ця інформація була надана у відповідь на запит ExPro.

Які складові ринкової вартості

Наразі чинний тариф на електроенергію для населення покриває, як з'ясувалося, понад чверть витрат на виробництво, доставку споживачам і податки. Ринкова вартість електроенергії складається з кількох компонентів:

  • середньозважена ціна купівлі-продажу електроенергії на ринку за добу вперед — у квітні тариф становив 2,81 грн/кВт∙год, і це без урахування податку;
  • тариф на послуги з передавання та розподілу електроенергії — 0,43 грн/кВт∙год та 1,32 грн/кВт∙год без урахування ПДВ відповідно;
  • тариф на послуги постачальника універсальних послуг, який складає 0,115 грн/кВт∙год без урахування ПДВ. Усі ці величини підлягають оподаткуванню ПДВ (20%).

Який ринковий тариф на електроенергію

Ринковий тариф на електроенергію становить 5,5 гривні за кіловат-годину для населення. Зараз для українців, які споживають до 250 кВт-год на місяць, тариф становить 1,44 грн/кВт-год, а для споживачів, які "спалюють" понад 250 кВт-год на місяць — 1,68 грн/кВт-год.

Підвищення відбудеться у два етапи

Як ми розповідали раніше, нові тарифи на розподіл струму для обленерго будуть встановлені у два періоди:

  • з 1 по 30 червня для 22 обленерго (для регіональних обленерго буде підвищено на 7,5-28,1% за першим класом напруги та на 6,9-25,5% за другим);
  • 1 липня до 31 грудня – для 27 обленерго (з урахуванням п'яти на територіях ведення активних бойових дій, для них підвищення пройде лише в один етап).

З 1 червня найвищі тарифи на розподіл струму серед регіональних обленерго матиме "Закарпаттяобленерго". А найнижчі отримало "ДТЕК Київські електромережі".

При цьому в НКРЕКП наголосили: чинний тариф на електроенергію для населення покриває всього 28% витрат. Йдеться про виробництво електроенергії, її транспортування та сплату податків.

Тому, за розрахунками регулятора, ринкова ціна на електричну енергію для кінцевих споживачів (зокрема – побутових) становить понад 5,5 грн за кВт*год. При цьому зараз українці платять за світло по 1,44 грн за кВт*год (у разі споживання менше ніж 250 кВт*год на місяць).

Раніше сайт Pro Гроші писав, як швидко отримати та оплатити рахунки за газ і розповідав, що у Нафтогазі нагадали про дієвий спосіб. Також ми повідомляли, що у Кабміні розповіли про підготовку до нового опалювального сезону.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.