Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ніколи не робіть цього! Які помилки при зберіганні дров можуть їх зіпсувати

Якщо правильно зберігати деревину для опалення, вона буде добре горіти всю зиму і не завдасть зайвих клопотів

Колаж: Pro Гроші

Дрова зимою не зіпсуються, якщо скласти їх правильно

Колаж: Pro Гроші

Перед складним опалювальним сезоном, окрім заготівлі дров, потрібно подбати також і про їхнє зберігання.

В яких умовах повинні зимувати дрова – пояснює сайт Pro Гроші.

Перше правило – при зберіганні дров потрібно дотримуватись та підтримувати правильну вологість деревини. Дрова повинні бути сухими й заготовлені за 6 або 8 місяців до їх використання. Найкраща вологість – природна чи оптимальна вологість дров: 15–20%. Такі дрова горять із мінімальним виділенням шкідливих речовин.

Друге правило – дрова потрібно зберігати в приміщенні, що добре провітрюється, не можна допускати проникнення вологи. Найкраще зберігати дрова під спеціальним навісом чи козирком на невеликій підставці. Наприклад, на піддоні чи цеглі. Так волога не проникне в дрова із землі.

Укласти стопки дров потрібно так, щоб відстань між ними була приблизно в долоню. Таким чином повітря циркулюватиме, а деревина буде сохнути краще.

Також дрова не можна накривати целофаном, адже під ним накопичується конденсат і дерево не сохне. Волога не буде виводитися із дерева ще й тоді, якщо зберігати його в підвалі. Тому такий спосіб також заборонений.

Скільки дров треба заготовити на зиму

Зазвичай, на опалення будинку площею 100 квадратів на одну зиму потрібно близько 10 кубометрів дубових дров, однак ця цифра не враховує якості утеплення стін та вікон, висоти стель та іншого, тож розраховувати доведеться самому.

У інструкціях до сучасних котлів є вся необхідна інформація для того, щоб вирахувати приблизні обсяги дров на сезон.

Найчастіше використовується така формула: V = 24*Q*S/q*0,01*ККД, де:

  • V – добова витрата дров в кубометрах;
  • Q – тепловтрати будівлі в кВт;
  • S – площа будинку в метрах квадратних;
  • q – питома теплотворність деревини в кВт/куб;
  • ККД – коефіцієнт корисної дії котла.

В інструкції можна знайти коефіцієнт корисної дії, а питому теплотворність деревини знайти в Інтернеті (адже це залежить від сорту деревини).

"За цією формулою ви зможете розрахувати середньодобову витрату, а потім помножите її на кількість днів опалювального сезону і зрозумієте, скільки дров вам потрібно на весь холодний період", – йдеться у матеріалі.

Також хорошим рішенням буде зробити додатковий запас дров, який дорівнюватиме необхідному, або хоча б його частині. Враховуючи нинішні реалії та можливі погодні умови, це допоможе вам краще обігріти оселю.

Раніше ми писали, яка ситуація із чергами на дрова у різних областях, і які види деревини пропонують українцям. Також ми пояснювали, як українцям отримати безплатні дрова від держави.

Більше новин про те, що буде з опалювальним сезоном 2022-2023 та як до нього підготуватися, читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.