Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нарахування субсидій можна перевірити онлайн — як це зробити через держреєстр

Українцям не варто "оббивати пороги" кабінетів, адже перевірити нарахування субсидії можна онлайн і всього за декілька хвилин

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Як дізнатися розмір субсидії онлайн

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Перевірити розмір нарахованої субсидії на оплату житлово-комунальних послуг українці можуть у Єдиному державному реєстрі отримувачів житлових субсидій.

Сайт Pro Гроші розповідає, як це зробити.

Як перевірити інформацію про субсидії

Для початку необхідно відкрити сайт Єдиного державного реєстру отримувачів житлових субсидій. А далі — вказати наступну інформацію:

  • область;
  • назву населеного пункту;
  • вулицю;
  • номер будинку;
  • номер квартири.

Після цього користувачу відкриється інформація про призначену житлову субсидію конкретному домогосподарству, а також:

  • розмір субсидії;
  • період, на який її призначено.

Що змінилося у механізмі нарахування субсидій

Раніше субсидія розраховувалася з врахуванням попереднього доходу людини за пів року. Але тепер під час розрахунку виплат враховується дохід, який людина отримує фактично: або нічого, або розмір допомоги від держави по безробіттю.

Субсидію можна оформити на одну адресу: на ту квартиру, з якої людина виїхала, або на ту, де фактично проживає. Компенсація, яку видають людям, що прихистили ВПО, не буде враховуватися як доходи при розрахунку субсидій.

Кому не скасують субсидії під час війни

Хоч в законодавстві передбачене скасування субсидії за наявність боргів за комунальні послуги, до кінця опалювального сезону отримувачів пільг перевіряти не будуть.

Як відомо, в Україні діє правило – якщо сума заборгованостей за комунальні послуги перевищує 680 гривень, субсидію можуть не призначити. Адже при розгляді заяв на призначення державної допомоги на оплату житлово-комунальних послуг враховується сума боргів за них.

Однак в Міністерстві соціальної політики України уточнили: якщо житлову субсидію вже призначили на цьогорічний опалювальний сезон, то перепризначити її можуть лише у травні 2023 року і вже на наступний опалювальний сезон.

Раніше сайт Pro Гроші писав, хто із ВПО може втратити фінансову допомогу від держави. Також ми розповідали, як правильно заробляти на акціях.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.