Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Довіряй, але перевіряй: як дізнатися про борги за комуналку після купівлі квартири

Розповідаємо, як уникнути проблем у вигляді боргів за комуналку після того, як придбали житло

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Як перевірити, чи є борги за світло

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українці навіть попри війну активно цікавляться нерухомістю та купують квартири. Однак на деяких громадян після приємної покупки може чекати зовсім неприємний сюрприз у вигляді боргів за комуналку від попереднього власника.

У компанії Yasno пояснили, як перевірити стан особового рахунку попереднього власника та дізнатися, чи є борги за електроенергію.

Борги за світло: як перевірити

Зазначається, що новому власнику житла потрібно не забути обов'язково переоформити особовий рахунок на себе. Це важливо, особливо якщо попереднім власником помешкання був ваш родич.

"Тільки так ви отримаєте усю всю інформацію щодо нарахувань, боргів та оплат, а також зможете уникнути відключення за борги, про які навіть не здогадувалися", — йдеться у повідомленні.

Як переоформити рахунок

Для цього потрібно виконати два кроки:

  • Крок перший — звернутися до свого оператора системи розподілу. Усі контакти є за посиланням;
  • Крок другий — компанії або залиште заявку на сайті Yasno.

Відключення світла за борги: що відомо

Наприкінці 2023 року Кабінет міністрів України ухвалив постанову та повернув нарахування пені та стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги. Водночас комунальні підприємства тепер можуть припиняти надання послуг клієнтам, які частково або взагалі не сплачують за отримані послуги.

Так, наприклад, без електроенергії можуть залишитися майже 70 тисяч споживачів у Києві та Дніпропетровській області, які заборгували за електроенергію майже 600 мільйонів гривень. Як пояснив гендиректор компанії Yasno Сергій Коваленко, клієнтам відключатимуть послугу за чіткими критеріями.

"Компанія регулярно інформує клієнтів про стан їхніх рахунків, а про плановані відключення попереджають за 10 днів у формі паперового повідомлення та ще за п'ять днів — повідомлення від Оператора системи розподілу", — сказав він.

Однак деякі споживачі можуть уникнути відключень навіть якщо мають заборгованість. Для цього потрібно звернуться до постачальника комунальної послуги та попросити, щоби вам дозволили сплачувати борг поступово, а не усю суму одразу.

Раніше ми розповідали, як можна заощаджувати на вартості електроенергії. Також ми писали, які комунальні послуги подорожчають у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.