Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деякі українці отримують дивні платіжки за газ – що з ними не так

Попри відсутність газової труби, платіжки за користування ресурсом можуть приходити

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям приходять платіжки за газ, яким вони не користуються

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Деяким українцям надходять платіжки від Нафтогазу на тисячі гривень за блакитне паливо. Водночас до газової труби їхні оселі навіть не підключені.

Про один такий випадок повідомила експертка з енергетики Світлана Голікова на сторінці в Facebook.

Вона розповіла, що Нафтогаз відправив платіжку на суму 2 000 грн. Але будинок, що розташований в селі Чернігівської області, взагалі не підключений до газової труби, тобто користування блакитним паливом там неможливе. Ще одна загадка: чому компанія надіслала рахунок саме Світлані, якщо дім оформлений на члена її родини, в якого інше прізвище.

Ситуацію також прокоментував експерт у сфері житлово-комунального господарства Олег Попенко, написавши в Telegram наступне: "З упевненістю можу сказати, що це відбувається в багатьох областях. Я вже писав про незаконні платіжки у Сумській та Київській областях".

Тож українці цікавляться, яким чином Нафтогаз веде облік споживачів і чому відкриває рахунки для адрес, де постачання газу відсутнє. Загалом, якщо ви отримали некоректну платіжку, необхідно звернутися до компанії та вимагати скасування. У випадку ігнорування вашої скарги треба писати заяву в НКРЕКП (Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг).

Як повернути гроші за переплату

Після того як Нафтогаз почав обслуговувати на кілька мільйонів клієнтів більше (влітку 2022 року), чимало українців заплатили за газ колишньому постачальнику. Повернути кошти можливо, хоча доведеться зібрати пакет документів. З ними варто написати заяву до компанії, яка раніше обслуговувала ваш особовий рахунок.

Разом із заявою потрібно відправити поштою копію паспорта власника особового рахунку (перші дві сторінки та реєстрація), копію ідентифікаційного коду, довідку з банку з реквізитами карткового рахунку, копію квитанції про оплату за природний газ у період, коли виникла переплата.

Важливо засвідчити всі копії таким написом: "Згідно з оригіналом, дата і підпис". Залишається тільки надіслати документи поштою чи відправити в електронному вигляді.

Щоб дізнатися номер нового особового рахунку, присвоєного Нафтогазом (саме на нього потрібно надсилати оплату за спожитий ресурс), варто зареєструватися на сайті my.gas.ua або зателефонувати до контакт-центру компанії.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Україні завершується опалювальний сезон, і розповідали, яке місто стане першим. Також ми повідомляли, що українцям не підвищать деякі тарифи на комуналку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.