Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деякі українці отримають майже пів мільйона на ремонт: до чого тут комунальники

Мешканці багатоповерхового будинку були змушені робити ремонт у квартирах через прорив труби

Фото: Pexels, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Комунальники виплатять киянам компенсацію за ремонт

Фото: Pexels, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Комунальне підприємство "Київтеплоенерго" має заплатити трьом жителям багатоквартирного будинку столиці компенсацію в розмірі 486,5 тисяч гривень через прорив труби із гарячою водою

Деталі справи опубліковані в системі YouControl.

До Солом’янського районного суду Києва звернулися постраждалі мешканці багатоповерхівки, яким довелося робити ремонти в квартирах через потоп. Як йдеться у матеріалах справи № 760/29288/21, на горищі стався прорив у трубі, тож приміщення на верхньому поверсі будинку затопило. Зокрема з’явилися руді плями на стелях і шпалерах від потрапляння гарячої рідини, а також відшарувався паркет.

Позивачі два роки чекали судового рішення, вимагаючи від комунальників морального відшкодування та компенсації за ремонтні роботи. І лише 7 березня 2023 року на онлайн-порталі YouControl опублікували вердикт. Його, до речі, можна оскаржити в Київському апеляційному суді шляхом подання скарги протягом тридцяти днів.

У матеріалах справи йдеться, що спеціальна комісія у складі працівників ЖЕД № 906 (житлово-експлуатаційна дільниця) зафіксувала в акті деталі інциденту. Виявилося, що потоп стався у зв'язку з невисокою інтенсивністю водозабору та зниження температури гарячої води, а також через непрацюючу систему. Документ затвердив підписом начальник ЖЕД.

Завдана шкода не обмежувалася пошкодженням стін і паркету: мешканцям довелося міняти деякі меблі через руйнівний вплив гарячої води, яку довго не могли ліквідувати у квартирах. Як результат, суд зобов’язав Київтеплоенерго сплатити позивачам 486,5 тисяч гривень, звідки по 20 тисяч отримає кожен з трьох жителів будинку в якості моральної шкоди, а близько 420 тисяч підуть на компенсацію ремонтів.

16 тисяч гривень відшкодування за відключення води

Раніше ми писали, що акціонерне товариство "Облтеплокомуненерго" поплатилося за безпричинне відключення гарячої води всім мешканцям багатоповерхівки у Чернігові. Причому не через заборгованість, а з неясних причин. Тож до суду за справедливим покаранням звернулися кілька громадян, вимагаючи моральної компенсації.

Деснянський районний суд Чернігова виніс позитивне рішення та зобов’язав місцевих комунальників виплатити по 4 тисячі гривень чотирьом сім’ям, які подали позов. Зазначається, що постраждалі зазнали душевних мук, були змушені внести корективи у повсякденне життя, докладати зусиль для його влаштування. Отже заслуговують на відшкодування коштів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що облгаз намагався обманом стягнути з клієнтки 7 000 грн боргу. Також ми повідомляли, чому селяни платять більше та як розрахувати вартість.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.