Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чому українці все частіше відмовляються від субсидій – три головні причини

Названі найпопулярніші міфи, які відштовхують людей від оформлення допомоги на оплату комуналки

Фото: ЦКС, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В українців часто виникають сумніви щодо субсидій

Фото: ЦКС, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Значна частина українців мають право на оформлення субсидій для оплати комунальних послуг під час опалювального сезону. Однак через поширені міфи не поспішають цього робити.

Про три із найпопулярніших міфи розповіли в ГУ Пенсійного фонду України у Кіровоградській області.

Міф 1. Звертатися за субсидією необхідно кожні пів року

Насправді ж домогосподарствам, які вже отримували субсидії минулого опалювального сезону, додатково звертатися і повторно подавати документи не потрібно.Перерахунок та виплата відбудуться автоматично, без повторного звернення членів цього домогосподарства.

Проте, існують випадки, коли все ж таки необхідно подавати заново заяву та декларацію про доходи тим, хто раніше отримував субсидію:

  • якщо один із членів домогосподарства здійснив покупку на понад 50 тисяч гривень;
  • якщо змінився склад сім’ї члена домогосподарства;
  • якщо змінився склад зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) членів домогосподарства;
  • якщо змінився статус членів домогосподарства;
  • якщо змінився перелік отримуваних житлово-комунальних послуг, умов їх надання.

Окрім того, після закінчення строку отримання житлової субсидії автоматично на наступний строк не призначається субсидія для осіб, члени сім’ї яких не зареєстровані за адресою домогосподарства, для орендарів, внутрішньо переміщених осіб.

Міф 2. Оформлення субсидій та пільг – це довгий та складний процес.

Насправді для призначення житлової субсидії вперше необхідно подати лише заяву та декларацію про доходи всіх членів сім’ї, що проживають у домогосподарстві, на яке планується оформити субсидію.

З 1 грудня такі заяви можна подавати незалежно від місця проживання чи реєстрації претендента на субсидію. Зробити це можна як особисто, так і дистанційно.

Міф 3. За субсидіями та пільгами необхідно звертатися лише у травні та жовтні

Насправді житлова субсидія на оплату житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком призначається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального сезону і розраховується:

  • на неопалювальний сезон – з 01 травня по 30 вересня;
  • на опалювальний сезон – з 01 жовтня по 30 квітня;
  • для домогосподарств, які використовують природний газ або електричну енергію для індивідуального опалення, житлова субсидія на опалювальний сезон – з 16 жовтня по 15 квітня включно.

Важливо пам'ятати, що у разі подання заяви протягом двох місяців з початку опалювального (неопалювального) сезону житлова субсидія призначається з початку такого сезону.

Раніше ми писали, що деякі українці можуть не отримати субсидії. Також ми пояснювали, як тепер призначають субсидію на газ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.