Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Бойлер чи централізована гаряча вода: як зекономити на комуналці

Пояснюємо, як правильно рахувати витрати за воду, нагріту бойлером

Фото: ЦКС, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Вирахувати витрати на гарячу воду не складно

Фото: ЦКС, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Чи варто купувати бойлер, чи вигідніше просто оплачувати рахунки за гарячу воду? Це питання хвилює багатьох українців. Вагань стає все більше з кожним підвищенням тарифів. У обох варіантів є свої плюси і мінуси.

Pro Гроші розбиралися, що вигідніше – бойлер чи централізоване гаряче водопостачання.

Переваги централізованої подачі гарячої води:

  • немає додаткових витрат на придбання бойлера;
  • не треба виділяти у ванній місце для монтажу бойлера;
  • економія на придбанні і установці багатотарифного лічильника (якщо у вас його ще немає).

Водночас, при централізованому постачанні гарячої води користувачі часто зіштовхуються з проблемами відключення (в Києві це може бути від кількох тижнів до кількох місяців через "профілактичні випробування").

Натомість переваги бойлерів очевидні. Користувач може самостійно вибирати потрібну температуру нагрівання води. Якщо гаряча вода залишилася не використаною, прилад зберігає тепло ще добу без повторного включання.

Тож, якщо у вас є холодна вода та електроенергія, то і гаряча вода буде завжди.

Як порахувати ціну за гарячу воду після встановлення бойлера?

Спочатку треба врахувати ціну на сам пристрій. Сьогодні на ринку можна знайти різну вартість бойлерів об’ємом 100 літрів – від 5 до 14 тис. грн. Це залежить від характеристик обраної моделі, її потужності та бренду.

Обираючи об’єм бойлера, потрібно враховувати кількість людей в квартирі:

  • 50 літрів – одна-дві людини;
  • 80 літрів – три людини;
  • 100 літрів – чотири і більше людей.

Порахувати витрати за установку бойлера трохи складніше. Про це треба цікавитися у спеціалістів, які займаються монтажем таких пристроїв.

Водночас, можна вирахувати орієнтовну вартість гарячої води у разі користування бойлером.

Беремо середні показники – на сім’ю з 3-х осіб потрібен бойлер на 80 літрів. Для того, щоб його нагріти піде від 2 до 3 годин. На нагрівання 80 літрів потрібно близько 4-4.5 кВт електроенергії. Виходячи з цього, для нагрівання 1 кубометра води піде приблизно 56 кВт. Цю цифру слід помножити на поточні розцінки за електроенергію. А потім додати вартість холодної води і водовідведення у вашому місті.

Порахуємо на прикладі Києва. Наразі домогосподарства, що споживають на місяць до 250 кВт, платять за електроенергію за тарифом 1,44 грн за 1 кВт, а ті, що споживають понад 250 кВт – 1,68 грн. У столиці тариф на послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення становить 30,384 грн. Якщо взяти до уваги ці цифри, то куб гарячої води, нагрітої бойлером, коштуватиме від 111 грн.

Водночас, станом на 30 серпня 2022 року, в Києві затвердженийтариф на централізоване постачання гарячої води у розмірі 75,96 грн за куб. Він діятиме до кінця воєнного стану та протягом шести місяців після його завершення.

Виходячи з цих розрахунків, користування бойлером при нинішніх цінах на електроенергію не таке вже і вигідне. Однак маючи цей пристрій в квартирі, ви точно не залишитеся без гарячої води у найнеочікуваніший момент. Який варіант краще обрати для свого житла – вирішувати тільки вам.

Раніше ми писали, що буде з тарифами на газ, світло та воду у жовтні. Також ми розповідали, як ЖЕКи погрожують не включити опалення будинкам з боргами.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.