Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Знову блокада: перевізники перекрили найбільший вантажний пункт пропуску 18 грудня

Цей пункт обслуговує орієнтовно 40% усього вантажного транспортного потоку між Україною та Польщею

Фото: ДПСУ/Facebook, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Поляки знову заблокували рух для вантажівок на кордоні

Фото: ДПСУ/Facebook, Pexels. Колаж: Pro Гроші

18 грудня польські протестувальники знову перекрили під’їзні шляхи до найбільшого пункту пропуску на кордоні "Ягодин – Дорогуськ". Як повідомлялося раніше, вони мали намір заблокувати рух для вантажних транспортних засобів.

Про це розповіли в Державній прикордонній службі України.

Перевізники попереджали, що повернуться на дороги в обід, 18 грудня. Хоча вже цілий тиждень пункт пропуску функціонував у звичному режимі та пропускав понад 1 200 вантажівок в обидва боки. Тепер до водіїв приєдналися польські фермери.

"Організатори протесту планують пропускати лише по одному вантажному автомобілю на годину. Водночас інформують, що пропускатимуть транспортні засоби з вантажами безпекового, гуманітарного характеру та ті, які перевозять тварин, продукти, що швидко псуються тощо", – йдеться у повідомленні ДПСУ.

Хоча відомо, що протестувальники не планують перешкоджати перетину кордону автобусам. Але всім водіям необхідно заздалегідь дізнаватися актуальну інформацію про ситуацію, щоб не застрягнути на дорозі.

Зауважимо, КПП "Ягодин – Дорогуськ" не працював більше місяця, відколи почалися масштабні акції протесту польських перевізників. Але 11 грудня кордон було розблоковано в результаті плідної та тривалої співпраці обох сторін. Раніше передбачалося, що блокада може затягнутися аж до 8 березня 2024 року.

На кордоні відкрили новий пункт пропуску

Через тривале блокування доріг урядам України та Польщі довелося розробляти рішення, які би допомогли швидше покращити ситуацію. Це стало можливим завдяки ініціативі відкрити новий контрольно-пропускний пункт для вантажних транспортних засобів. Поки що він функціонує у тестовому режимі, тому дійсні такі умови перетину кордону:

  • тільки вантажівки масою понад 7,5 тонн, які проїжджатимуть порожніми;
  • можна не реєструватися в електронній черзі, оскільки кількість машин не перевищує 100 штук на добу.

Йдеться про пункт пропуску "Угринів – Долгобичув", який запрацював 4 грудня. За словами міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Кубракова, відкриття ККП стало потужним стратегічним кроком до прискорення перетину кордону. Покращена логістика стане у пригоді для зниження нервовості, враховуючи, які складнощі водіям доводиться долати через страйки польських перевізників.

Окрім зазначеного рішення представники Польщі та України домовилися вжити певні заходи, наприклад, організувати в системі "єЧерга" окремі лоти для порожнього транспорту на деяких пунктах пропуску. Також планують запустити пілотний проєкт реєстрації безпосередньо перед перетином кордону.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що для українців діятимуть нові правила доступу до кордону. Також ми повідомляли, що в Україні планують модернізувати контрольно-пропускний пункт.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.