Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

УЗ зайнялася підготовкою до зими: що знову запрацювало на вокзалах України

В рамках підготовки до зими та з огляду на можливі перебої з електропостачанням УЗ заздалегідь забезпечила українців допомогою

Фото: УЗ/Telegram, Pexels. Колаж: Pro Гроші

УЗ відкрила перші пункти незламності для українців

Фото: УЗ/Telegram, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Укрзалізниця вже відкрила для українців пункти незламності на деяких залізничних вокзалах. Це необхідно в рамках ґрунтовної підготовки до зимового періоду та для підтримки наших громадян в умовах потенційного блекауту.

Деталі оприлюднила пресслужба УЗ на офіційному сайті.

Пункти незламності, які багато разів виручали українців минулої осені та зими під час регулярних відключень світла, проблем з інтернетом і зв’язком, з’явилися на 96 залізничних вокзалах по всій Україні. Їх відкрила Укрзалізниця, щоб надати відвідувачам доступ до тепла та відпочинку. Всередині можна підзарядити мобільний телефон, павербанк та інші гаджети.

"Ми заздалегідь розпочали підготовку до зими і вже з жовтня поетапно відкриваємо наші пункти незламності на вокзалах. Тут є все найнеобхідніше, що може знадобитися під час блекауту. Також до населених пунктів, де це буде потрібно, готовий виїхати на допомогу Food train, щоб забезпечити мешканців теплою їжею", – зауважив голова правління УЗ Євген Лященко.

Наразі пункти функціонують фактично на всіх великих вокзалах країни: у Херсоні, Києві, Львові, Миколаєві, Слов'янську, Краматорську тощо. Там є доступ до резервного електроживлення та інтернету, що працює від Starlink.

На вокзалах патрулюють маршали

Раніше ми розповідали, що в Укрзалізниці почали працювати спеціально підготовлені фахівці – маршали залізничної безпеки. Це люди, які повинні забезпечувати спокій відвідувачів вокзалів і пасажирів потягів. Вони відрізняються від воєнізованої охорони способом роботи.

Наприклад, представника охорони можна легко відрізнити від пересічного українця завдяки формі та іншим знакам розрізнення. Тоді як маршали не виказують себе публіці, а працюють інкогніто. Тож зловмисники, які запланували здійснити напад, не знатимуть про присутність поблизу ловців на правопорушників.

Серед завдань маршалів такі:

  • слідкувати за безпекою на вокзалах і в потягах;
  • оперативно реагувати на загрози;
  • втручатися у сутички, що можуть завдати шкоди життю та здоров’ю;
  • відповідати на заклики про допомогу.

Важливо знати, що на роботу беруть лише спеціально підготовлених осіб, які навчені протистояти небезпеці та загрозам. Наявність прихованої охорони дозволить ефективніше виявляти зловмисників. Це неодноразово доводили приклади, утворені на авіаційних маршрутах. Там віддавна практикують подібну безпекову модель.

Залізничний перевізник не афішує, які рейси та вокзали забезпечені маршалами. Але точно відомо, що така охорона функціонує на одному з найпопулярніших західних маршрутах.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що на Укрзалізниці побільшає поїздів до Польщі та розповідав, які маршрути планують відкрити. Також ми повідомляли про шість порушень, за які пасажирів Укрзалізниці точно покарають.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.