Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Укрзалізниця нарешті запускає "Дністровський експрес": який маршрут і графік руху

"Дністровський експрес" №802/801 Чернівці – Львів починає курсувати маршрутом з 10 жовтня

Колаж: Pro Гроші

Укрзалізниця порадувала запуском довгоочікуваного експресу з Чернівців до Львова

Колаж: Pro Гроші

Укрзалізниця анонсувала відновлення прямого сполучення між Чернівцями і Львовом. Пасажири зможуть скористуватися "Дністровським експресом", який мали запустити ще наприкінці лютого 2022 року.

Про це розповіла пресслужба національного перевізника на сторінці у Facebook.

Потяг №802/801 Чернівці – Львів мав вирушити у першу мандрівку ще сім місяців тому, але вагони, що на балансі Укрзалізниці, були задіяні в евакуації українців. Адже саме тоді розпочалося повномасштабне вторгнення Росії, і сотні тисяч біженців користувалися залізничним сполученням, щоб дістатися безпечних регіонів.

Проте, як сказано у повідомленні компанії, настав час відновити маршрут і здійснити повторний дебют регіонального експресу. Перший потяг вирушить у подорож вже з понеділка, 10 жовтня, хоча білети можна придбати вже сьогодні. Для цього відвідайте офіційний сайт Укрзалізниці або особисто прийдіть у касу вокзалу. Також квитки доступні у чат-боті компанії та мобільному застосунку.

З Чернівців потяг відправлятиметься о 05:30, до Львова прибуватиме о 12:18. У зворотному напрямку залізничний транспортний засіб вирушатиме о 15:07, на чернівецькому вокзалі зупинятиметься о 22:05. Скористатися можливістю швидкісної подорожі можна щодня.

Під час руху поїзд проходитиме через такі населені пункти:

  • Заліщики;
  • Чортків;
  • Тернопіль;
  • Золочів та інші міста.

Що відомо про історичний "Дністровський експрес"

Як зауважили в Укрзалізниці, експрес фактично повторюватиме історичний маршрут славетної "Люкс-торпеди". Це раритетний потяг, який вперше почав здійснювати поїздки ще до початку Другої Світової війни. У 1936 році його поставили на рейки, щоб доставляти пасажирів зі Львова у Стрий, Дрогобич, Станіслав, Заліщики, Тернопіль тощо.

"Люкс-торпеду" збудували у 1933 році в Австрії. Виробник – Аustro-Daimler-Puch. Вже через три роки схожі поїзди конструювали на польському заводі Fablok. Цікавим був зовнішній вигляд експресу: він походив на гібрид звичайного автобуса та лімузина. Цей транспорт міг розігнатися до 120 км/год, що на ті часи дійсно вважалося неймовірною швидкістю.

На жаль, більшість створених "Торпед" була знищена бомбардуваннями під час війни. На Краківському вокзалі чудом вціліли три потяги, які використовували німецькі окупанти для власних цілей. Вони не збереглися до наших часів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що BlaBlaCar братиме гроші не тільки за поїздку. Також ми повідомляли, що водіїв громадського транспорту залишили без музики.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.