Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Україна може відкрити перший аеропорт під час війни – чого чекають авіакомпанії

Дві авіакомпанії заявили про готовність розпочати польоти, але лише за певних умов

Фото: Міжнародний аеропорт Львів, Уніан. Колаж: Pro Гроші

Відновлення польотів потребує більшої підготовки

Фото: Міжнародний аеропорт Львів, Уніан. Колаж: Pro Гроші

Міністр інфраструктури Олександр Кубраков заявив про наміри відновити рейси із українських аеропортів на щорічній зустрічі Ялтинської європейської стратегії. Першим на черзі є Львівський аеропорт, однак наразі він не може розпочати роботу через певні проблеми.

У тому, що саме заважає запуску Львівського аеропорту і за яких умови авіасполучення відновиться, розбирались Forbes.ua.

За словами Курбакова, розконсервація вищезгаданого аеропорту займе не більше двох тижнів, але початок роботи можливий лише за гарантованої безпеки польотів.

Генеральний директор аеропорту Львів ім. Данила Галицького Тетяна Романовська не надала коментарів, так само, як і Міністерство інфраструктури й Державіаслужба.

Однак комерційний директор SkyUp Airlines Людмила Слободянюк розповіла журналістам, що головна перешкода – це безпека і її усунення поза зоною впливу Мінінфраструктури та Державіаслужби, а також вимагає міжнародних гарантій.

Партнер юрфірми "Анте", спеціаліст з авіаційного права Андрій Гук наголошує, що цими гарантіями мають бути розміщення сил протиповітряної чи протиракетної оборони у Польщі, які будуть прикривати повітряну зону навкруги аеропорту.

Ще одна проблема полягає у відновленні всіх процесів, але вирішити її простіше.

"Повноцінний запуск процесів – від виведення фахівців до забезпечення логістики всього необхідного – вимагатиме не менше 45 днів, і це будуть суперрекордні терміни", – каже Слободянюк.

Але і на цьому проблеми не закінчуються, оскільки страхові компанії відмовляються страхувати військові ризики для літаків, які будуть виконувати рейси до України.

Остання перепона на шляху до запуску – це знайти принаймні одну авіакомпанію, яка погодиться розпочати рейси. Експерти припускають, що це буде один з українських перевізників: МАУ, SkyUp Airlines чи Bees Airline.

Генеральний директор Bees Airline Євгеній Хайнацький заявив, що компанія готова летіти одразу, однак за умови гарантій від усіх сторін.

Небезпека полягає у тому, що аеропорт – це скупчення великої кількості людей на маленькій площі, і їх безпека має бути гарантована.

У SkyUp заявили, що їх компанії потрібно щонайменше два тижні для старту польотів, цього часу вистачить на перебазування літаків із інших аеропортів та запуску продажів квитків.

Раніше ми писали, що категорично заборонено брати з собою на борт літака і розповідали про правила перевезення тварин у залізничному транспорті.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.