Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нові правила проїзду у громадському транспорті Києва: що зміниться з 1 жовтня

З 1 жовтня у київському наземному громадському транспорті зміняться правила оплати

Колаж: Pro Гроші

Громадський транспорт кияни зможуть оплатити банківською карткою

Колаж: Pro Гроші

Кияни та гості столиці з 1 жовтня зможуть у трамваях, тролейбусах, автобусах користуватися послугою безконтактної оплати через PayPass або за допомогою банківської картки.

Про це повідомляє видання Today.

Наступний місяць характерний змінами не лише у соціальній сфері. Поряд з такими нововведеннями як збільшення мінімальної зарплатні та пенсії, виплати субсидії через ПФУ тощо розмістилася інформація про можливість застосування банківської картки чи її віртуального аналогу у смартфоні для оплати проїзду в наземному громадському транспорті Києва.

Відомо, що раніше подібний інструмент тестувався у деяких перевізників, але від 1 жовтня його введуть всі маршрути. Всередині салону з’являться валідатори, а кондуктори обзаведуться терміналами. Обидва механізми працюватимуть як з фізичною карткою, так і технологією PayPass.

Для киян нововведення не має викликати труднощів, оскільки валідатори працюватимуть по такій же схемі, як для картки "Київ Цифровий". Вони досі використовуються студентами та школярами, переселенцями з Криму і зони АТО, людьми, які офіційно працевлаштовані у столиці чи мають місцеву прописку.

Оскільки інструмент не видає чек за проведення платежу, щоб довести кондуктору здійснення оплати ви можете продиктувати працівнику останні цифри вашої картки або показати йому виписку в мобільному додатку.

Чи буде безкоштовний проїзд для переселенців

Наразі ціна за проїзд у громадському транспорті Києва залишається незмінною: від 10 до 15 грн для наземних маршрутів, 8 грн – у метро. Проте нещодавно на розгляд Верховної Ради подали законопроект, який ініціює пільговий проїзд для вимушених переселенців. Якщо документ приймуть, ним забезпечується безкоштовне користування:

  • всіма видами міського пасажирського транспорту;
  • авто загального користування у сільській місцевості;
  • залізничним та автобусам транспортом приміських і міжміських маршрутів.

У разі узгодження закон діятиме лише для ВПО по всій території України до кінця воєнного стану. Для підтвердження свого статусу громадянам доведеться надавати довідку про взяття на облік. Виконання пунктів будуть забезпечувати місцеві органи влади, як і слідкувати за їх добросовісним функціонуванням

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Україні планують розгорнути мережу зарядних станцій для електрокарів. Також ми повідомляли, що треба знати про громадський транспорт у Польщі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.