Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Купити квитки Київ-Варшава вдається не всім: чому так складно потрапити на потяг

В Укрзалізниці пояснили, чому так складно купити квиток на поїзд Київ-Варшава

Фото: УЗ, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В УЗ радять купувати квиток з пересадками

Фото: УЗ, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Від початку повномасштабного вторгнення Укрзалізниця стала одним з головних видів транспорту, щоб виїхати за кордон, зокрема, до найближчої Польщі.

З української столиці до Варшави курсує прямий потяг, однак купити квитки на нього доволі непросто. Чому виникає така ситуація, розповів керівник з комунікацій Укрзалізниці Олександр Шевченко.

У чому особливість потяга Київ-Варшава

У ЄС та України різна ширина колій – 1 435 мм проти наших 1 520. Шевченко пояснив, що так склалося історично, що європейці відштовхувалися від ширини існуючих доріг і мостів, які, своєю чергою, спиралися на ширину кінної повозки. А от Російська імперія спиралася на те, щоб "не як у них, і щоб ворог не заїхав своїми вагонами".

"Таким чином до Варшави і Відня у нас можуть проїхати тільки вагони зі змінними візками так звані ріци. Тобто до кордону це чудо їде нашою колією, на кордоні залізнична магія підіймає його над землею, у пасажирів оголошується перекур на дві-чотири години, переставляється євровізок – і вагон чухає далі під польським або угорським локомотивом", – пояснив керівник з комунікацій.

Це відповідь на питання, чому просто не додати вагонів на дефіцитний напрямок. Таких вагонів просто нема, а тим, що є – 42 роки в середньому.

Система продажів

Керівник з комунікацій запевнив, що всі ці рейси є онлайн на сайті Укрзалізниці:

  • Київ – Варшава Всходня;
  • Київ – Хелм;
  • Київ – Перемишль;
  • Запоріжжя – Перемишль (через Дніпро);
  • Одеса – Перемишль (через Львів).

Оці рейси є тільки в касі:

  • Київ – Відень (через Будапешт);
  • Чоп – Чієрна над Тісоу;
  • Чоп – Захонь;
  • Мукачево – Будапешт.

У застосунку та чат-боті міжнародних квитків поки що немає, але скоро будуть, додали в УЗ.

"Для поїздів, які продаються онлайн, немає окремих касових квот. Тобто це абсолютний міф, що на Варшаву легше взяти в касі, коли онлайн нема: все тягнеться з однієї системи. Єдина причина дефіциту – 150 місць на 3 000 бажаючих. Ніяких схем та секретів", – запевнив Олександр Шевченко.

Яке рішення для пасажира, який ніяк не вполює квиток на Варшаву

В Укрзалізниці радять вирішувати проблему так: їхати з пересадками через Перемишль або Хелм.

"А більш технологічне рішення проблеми – добудувати, нарешті, євроколію вглиб України, чим і займаються наразі наші інфраструктурні колеги. І паралельно розвивати сполучення широкою колією там, де вона ще є, і їхати нашими новенькими якісними спальниками і ДПКр-3", – підсумував керівник з комунікацій.

Як можна купити квитки зі студентським

Користувачі послуг Укрзалізниці цікавляться, коли з'явиться можливість отримати знижку на квиток, пред'явивши студентський.

В УЗ відповіли, що квитки зі знижкою можна придбати у квиткових касах – за умови наявності чинного студентського посвідчення денної форми навчання. Водночас, купити квиток зі студентською знижкою онлайн неможливо ще від початку війни.

Також сайт Pro Гроші пояснював, як зарезервувати залізничний квиток онлайн.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.