Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Домовитися не вдалося – де фермери відновлять блокаду кордону з Україною

Мітингарі розпочнуть акцію протесту 18 січня вже на третьому пункту пропуску

Фото: скриншот, pexels. Колаж: Pro Гроші

Румуни влаштують нову блокаду на кордоні з Україною

Фото: скриншот, pexels. Колаж: Pro Гроші

Автоперевізники та фермери з Румунії відновлять акцію протесту на кордоні з Україною. Вранці 18 лютого вони планують блокувати рух вантажівок перед пунктом пропуску "Халмеу-Дякове". Це вже третій КПП, на якому влаштовуватимуть мітинги.

Про це попередила Державна митна служба України.

Згідно з повідомленням, акція протесту може призвести до обмеження або повного заблокування руху вантажних автомобілів на даній ділянці кордону. При цьому легкові автомобілі та пасажирські автобуси не потраплять під вплив протесту.

Як уряд Румунії домовлявся з протестувальниками

Румунія розв'язувала питання з фермерами після перемовин із Міністерством сільського господарства та представниками організацій. Угода, яка була підписана 15 січня, включає 13 вимог фермерів.

Однак деякі питання залишаються невирішеними, тому обговорення триватимуть. Угода зобов'язує уряд:

  • повністю субсидувати сільськогосподарські акцизи до 2026 року, полегшуючи фінансове становище фермерів;
  • відшкодувати збитки від імпорту з України;
  • зробити відступу від правил сівозміни;
  • встановити порогу парових земель.

Заходи включають маркування товарів та моніторинг пломб за допомогою GPS в порту Констанца. Важливо зазначити, що уряд заперечує введення податків на імпорт зерна з України. Представник фермерів Маріус Міку наголосив важливість майбутніх обговорень.

Польські перевізники розблокують кордон з Україною

Протести на польсько-українському кордоні припинилися, оскільки перевізники досягли угоди з урядом. При цьому угода передбачає припинення протесту до 1 березня.

Міністр інфраструктури Даріуш Клімчак наголосив на початок конструктивних переговорів, які повинні призвести до конкретних результатів. Лідер протесту Рафал Меклер залишив надію на подальший діалог, але вказав, що у випадку невдачі протести можуть бути відновлені.

Раніше ми повідомляли, що Єврокомісія відмовилася вводити митні збори для України. Також ми писали, як блокування добрив на митниці вплине на посівну.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.