Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Більше без блокад на кордоні? Як Румунія змогла домовитися з фермерами

Перемовини уряду та представників великих сільськогосподарських організацій тривали три години

Фото: Pexels, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Уряд Румунії уклав угоду з фермерами

Фото: Pexels, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Румунські фермери мають незабаром мають припинити блокувати кордон з Україною. Цього вдалося досягти після того, як Міністерство сільського господарства країни провело перемовини та досягло згоди з представниками великих сільськогосподарських організацій. Угода була підписана 15 січня після інтенсивних тригодинних переговорів.

Про це повідомляє Euractiv.

Як вдалося розв'язати питання з фермерами


За словами міністра сільського господарства Флоріна Барбу, вони ухвалили угоду, яка охоплює 13 вимог фермерів. Однак деякі питання залишаються невирішеними, тому обговорення будуть продовжені, аби знайти компроміс.

Однією з ключових точок угоди є зобов'язання уряду повністю субсидувати всі сільськогосподарські акцизи до 2026 року. Це рішення сприятиме покращенню фінансового становища фермерів та зробить сільське господарство більш конкурентоспроможним.

Хоча угода була підписана, протести можуть припинитися не відразу, оскільки тривають переговори із перевізниками, які можуть вплинути на тривалість блокування пунктів пропуску. Представник фермерів Маріус Міку заявив, що важливо врахувати майбутні обговорення.

Зазначається, що в угоді йдеться й про те, що уряд має виконати наступні вимоги:

  • відшкодувати збитки, які були спричинені імпортом з України;
  • внести відступ від обов'язкових правил сівозміни до 31 січня;
  • встановити поріг у 4% парових земель у кожному господарстві.

Заходи включають чітке маркування товарів та електронний моніторинг пломб за допомогою GPS в порту Констанца. Важливо відзначити, що уряд заперечує введення податків на імпорт зерна з України.

Що відомо про блокаду кордону


14 січня на кордоні Румунії з Україною відновився протест румунських фермерів. Вони заблокували пункт пропуску "Сірет".

Представники прикордонної поліції Румунії близько 14:00 повідомили про відновлення страйку аграріями та фермерами, які блокують рух українських вантажівок у напрямку пункту пропуску "Сірет", розташованого навпроти українського КПП "Порубне" у Чернівецькій області.

Минулого разу румунські фермери блокували пункт пропуску "Сірет" 13 січня. Протест тривав шість годин, але не мало значного впливу на рух транспорту.

Раніше ми повідомляли, що польські фермери заблокували один із пунктів пропуску з Україною. Також ми писали, які країни ЄС вимагають повернути мито на українську продукцію.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.