Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

єОселя стає доступнішою: що відомо про нові умови пільгової іпотеки

У відомстві повідомили, що завдяки таким оновленням вони хочуть розширити можливості програми

Фото: pexels

Українці можуть придбати житло

Фото: pexels

Українці, які втратили житло через війну, зможуть сплатити перший внесок за іпотеку за програмою "єОселя" завдяки житловому сертифікату "єВідновлення".

Про це повідомило Міністерство цифрової трансформації України.

Що відомо

У відомстві повідомили, що у такий спосіб хочуть розширити можливості "єОселі".

"Більше не потрібно шукати дешевше житло — беріть кредит на нову домівку за програмою "єОселя", а перший внесок повністю або частково покривайте сертифікатом "єВідновлення"", – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що кошти за сертифікатом бронюються на 30 днів. Якщо за цей час житло не купили, то гроші потрібно перебронювати вручну в застосунку "Дія" через розділ у "єВідновленні" — "Сертифікати на житло".

"Заява про іпотеку розглядається до 10 хвилин, а сповіщення про результат надійде в "Дію"", – йдеться у повідомленні.

З 19 вересня набрали чинності нові зміни до програми "єОселя", про що повідомляє Міністерство економіки. Тепер українці, які вже брали участь у державних житлових програмах, можуть отримати пільгові умови для придбання житла, якщо їхні будинки були знищені або опинилися на тимчасово окупованих територіях.

Крім того, з'явилася можливість купувати майнові права на приватні будинки ще на стадії будівництва.

Тепер участь у програмі можуть брати й ті громадяни, які протягом року перед подачею заявки не продавали та не дарували нерухомість, загальна площа якої разом із житлом, що належить сім'ї, перевищує вимоги програми "єОселя".

Разом з тим уряд вилучив із переліку доступного для придбання житла нерухомість, яка належить до пам’яток архітектури. Змінили й умови нарахування процентів за іпотечний кредит. Наприклад, починаючи з першого календарного дня 11-го року дії договору базова ставка збільшена до 6% або 10% річних (з 3% або 7%). Все залежить від категорії учасника.

В уряді впевнені, що це впливатиме на швидке повернення іпотеки та спрямування коштів на нові пільгові кредити. Важливо, що зміни не стосуються вже виданих раніше пільгових кредитів за програмою "єОселя".

Раніше ми повідомляли, яке житло обирають українці за програмою "єОселя". Також пропонуємо дізнатися, яку нерухомість найчастіше купують в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.