Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ідеальний простір: скільки квадратних метрів потрібно на людину для комфортного життя

Житлова площа на людину регулюється законодавством і чітко встановлюється згідно з Житловим кодексом

Фото: pexels

Українці можуть жити комфортно

Фото: pexels

Насправді розрахунок квадратних метрів на людину є ключовим аспектом, адже лише так ви можете забезпечити комфортне та здорове проживання у житлі. Завдяки цим правилам ви уникнете перенаселення, а також зможете підтримати приватність та врахувати індивідуальні потреби кожного члена родини. Однак не всі українці знають про те, скільки насправді "квадратів" повинно бути на кожного мешканця.

Про це пише riel.ua.

Скільки повинно бути "квадратів" на людину

В Україні житлова площа на людину регулюється законодавством і чітко встановлюється згідно з Житловим кодексом. Ці стандарти враховують кількість членів родини та їхні потреби.

За словами спеціалістів, на кожну особу у квартирі чи будинку має припадати:

  • не менше як 13,65 кв. м загальної площі;
  • щонайменше 9 кв. м житлової площі.

Такі правила стосуються не лише дорослих, але й дітей, адже для них теж є свої стандарти. Саме тому норма житлової площі на одну родину завжди враховує склад сім'ї, а отже залежно від цього і може варіюватися. Все тому, що:

  • Діти однакової статі можуть жити в одній кімнаті розміром не менше ніж 20 метрів квадратних.
  • Для дітей різної статі закон встановлює проживання в різних кімнатах, кожна з яких має бути не меншою за 15 метрів квадратних.

Спеціалісти додають, що закон встановлює мінімальні норми житлової площі. Однак іноді вони можуть викликати суперечки, адже не завжди відповідають реальним потребам.

Наприклад, для родини з двома дітьми передбачено 55 кв. м загальної площі та 36 кв. м житлової площі. Однак, якщо діти різної статі, то цього вже може бути недостатньо для комфорту та приватності. Виходить, що треба додатковий простір.

Що не належить до житлової площі

У поняття "житлова площа" входять всі приміщення, які люди використовуються для проживання. Однак деякі з них до цього списку не входять через їхнє функціональне призначення, а саме:

  • Технічні приміщення. Коридори, сходові майданчики, ліфтові холи, передпокої та інші технічні приміщення. Завдяки ним ви лише обслуговуєте будівлю, однак жити там не можна.
  • Комунікації та системи. Кімнати, де розміщені трубопроводи, електрообладнання, системи опалення та кондиціонування, не вважаються житловою площею.
  • Загальні зони. Ліфтові холи, коридори й інші ділянки, які використовуються всіма мешканцями будинку і не є частиною конкретної квартири.
  • Технічне обладнання. Будь-яке обладнання, яке не використовується безпосередньо для проживання, не входить до житлової площі.

Саме тому важливо правильно розрахувати житлову та загальну площу, коли купуєте квартиру чи будинок. У такому випадку всім мешканцям буде комфортно проживати там не один рік.

Раніше ми розповідали про те, в яку нерухомість варто інвестувати у 2024 році. Також ми писали про те, як швидко відновити документи на нерухомість.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.