Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Енергетично незалежне житло: які квартири будуть у тренді через 10 років

З огляду на повномасштабну війну в Україні, з'являються нові тенденції щодо запитів покупців до житла

Фото: Unsplash

На ринку нерухомості зростає попит на житло з альтернативними джерелами живлення

Фото: Unsplash

У результаті економічних і геополітичних змін на ринку нерухомості України виникають нові тенденції. Таким чином, з'являється цікавість щодо того, яке житло буде мати попит через 10 років.

Про це розповіла оглядачка ринку нерухомості Вікторія Берещак.

Які запити матимуть покупці

Берещак розповіла, що зростання попиту на енергетично незалежні житлові комплекси (ЖК) є однією з основних тенденцій серед запитів покупців, які вже впливають на ринок.

Українці все більше зацікавлені в альтернативних джерелах енергії у світлі дефіциту енергії.

"Основна увага приділяється альтернативним джерелам енергії, які забезпечують енергетичні потреби ліфтового та інженерного обладнання, включаючи насосні станції та системи каналізації", – наголосила Берещак.

Люди також цікавляться повним переходом на альтернативні джерела енергії в майбутньому. Наприклад, використання сонячних панелей для освітлення вулиць і громадських зон або навіть для частини комунікацій будівлі, включаючи ліфтове обладнання.

"Іншим варіантом є застосування геотермальних насосів, які можуть ефективно використовуватися як для індивідуальних будинків, так і для багатоквартирних комплексів", – розповіла експертка.

За стриманими оцінками, використання енергії землі для обігріву та охолодження цих систем може зменшити споживання енергії до 45%. Зрештою, це може бути навіть більше. Це дуже приваблива альтернатива в умовах дефіциту енергії.

Другий аспект, про який повідомила Берещак, стосується вибору інфраструктури та спільноти замість квадратних метрів. Люди почнуть звертати більшу увагу на те, хто проживатиме в ЖК у майбутньому.

"Люди прагнуть жити в ком’юніті, де розділяють спільні цінності й мають доступ до добре продуманої інфраструктури", – зауважила оглядачка ринку нерухомості.

Відповідно, девелоперам важливо ретельно планувати інфраструктуру, набір послуг, зонування території та публічні простори, щоб задовольнити потреби цільової аудиторії.

І третій аспект – євро-планування житла. Квартири з великими кухнями-вітальнями та окремими спальнями, включаючи майстер-спальні з ванними кімнатами та гардеробними, будуть популярні в майбутньому.

Вікторія Берещак стверджує, що таке планування відповідає сучасним вимогам сімей, де кілька поколінь можуть жити разом.

Таким чином, зробити прогноз на 10 років вперед досить складно. Зважаючи на поточні тенденції та проблеми, можна з упевненістю стверджувати, що майбутнє ринку нерухомості в Україні буде визначено суспільством, енергетичною незалежністю та інноваційними методами планування квартир.

Раніше ми розповідали про те, яке килимове покриття буде в тренді у 2024 році. Також ми писали про те, які тренди в дизайні кухні будуть актуальні у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.