Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Емоційні "гойдалки" вдома: як кольори в інтер’єрі впливають на настрій (фото)

Кольорова гамма в оселі здатна покращити психічне здоров'я, вплинути на настрій та емоції

Фото: Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Як кольори в дизайні впливають на настрій мешканців

Фото: Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Недарма дизайнери інтер’єру надають велике значення кольорам під час проєктування, розуміючи, що правильно підібрана гама стане запорукою гарного самопочуття, веселого настрою та спокійного повсякденного життя. Різні відтінки здатні підсвідомо налаштовувати мозок на необхідний лад, а як саме вони впливають на ментальний стан – вивчає психологія кольору.

Сайт Pro Гроші розповідає, як ідеально підібрати колір для дизайну інтер’єру, щоб створити навколо відчуття щастя, оптимізму та енергії.

Які емоції здатні викликати кольори

Важливо пам’ятати, що на підсвідомість людини впливає не тільки головний колір у кімнаті (наприклад, яким пофарбовані стіни), але й акцентні відтінки. Мова про забарвлення меблів, аксесуарів, постільної білизни, навіть книг на полиці. Тому, аби створити певний спектр настроїв або ефектів, подбайте про всі поєднання.

Дизайнерка інтер’єру Дженніфер Морріс, засновниця JMorris Design, розповіла, який емоційний стан здатні викликати основні кольори.

Червоний. Його часто пов'язують з енергією, силою та страхом, почуттям влади, агресії та пристрасті. У великій кількості здатен підвищити пульс і кров'яний тиск, іноді викликаючи напруженість та нервозність. Асоціюється з тривогою, небезпекою, тож варто використовувати дозовано та не робити основним у дизайні кімнат.

Фото: Pinterest

Синій. Забезпечує навколишній простір спокоєм, безтурботністю, свіжістю. Добре підходить для облаштування професійного кабінету чи робочого місця в домі. Але водночас його асоціюють зі смутком, тож надлишок може викликати відчуття легкої депресії. Синій не надто сприяє появі апетиту, тож на кухні він нечастий гість.

Зелений. Має зв'язок із природою, ростом, гармонією. Насичена зелень робить кімнату життєрадісною, але краще поєднувати з нейтральними відтінками, щоб помешкання не тиснуло на зорове сприйняття.

Фото: Pinterest

Жовтий. Єдиний теплий колір, якій асоціюються з релаксацією, щастям, творчістю та невинністю. Часто використовують у дитячих кімнатах і на кухні, адже він сприяє виникненню апетиту та створює розслаблену атмосферу. Аби посилити ефект, рекомендується застосовувати у приміщеннях, де багато сонячного світла. Втім велика кількість жовтого може спрацювати навпаки та стати джерелом дратівливості.

Помаранчевий. Має сильну енергетику, асоціюється зі спортом, конкуренцією та інноваціями. Тож не завадить використати його в спальні підлітків, аби посилити тягу до загального розвитку. Щоб створити спокійний простір, поєднуйте з пастельними кольорами у пропорціях 3:1, де 1 – частка помаранчевого.

Фото: Pinterest

Фіолетовий. Забезпечує відчуттям розкоші, привілею, особливого становища. Це церемоніальний колір, присутній в багатьох релігіях для позначення божественності. Плюс його асоціюють з винятковою індивідуальністю, креативністю та навіть химерністю. Легкий блідо-фіолетовий або лавандовий відтінок вважають жіночним, м’яким і затишним. Але надмірне застосування викликає почуття дратівливості.

Сірий. Не варто думати, що це тільки нейтральний колір, потрібний для збалансування. Правильні пропорції з відтінками синього, зеленого, жовтого або фіолетового – запорука створення унікального дизайну інтер’єру. Але зважайте на психологічні конотації: сірий пов’язують з депресією, млявістю, холодом і непривітністю.

Фото: Pinterest

Раніше сайт Pro Гроші писав, як створити затишну вітальню у маленькій квартирі. Також ми повідомляли про ефективне планування кімнати та розповідали, як виділити зони меблями та шторами.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.