Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зародження нового тренду? Ким працюють українці в Польщі – топ професій

Розбиралися, на які посади можуть влаштуватися українці в сусідній країни та які зміни відбулися на ринку праці

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Українців у Польщі вже запрошують на керівні посади, каже експертка

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Від початку повномасштабної війни багато наших громадян виїхало в пошуках "нового життя" за кордон, зокрема до Польщі. У сісудній країні знайшлося багато вакансій для українців.

Директорка департаменту рекрутації міжнародної агенції з працевлаштування Gremi Personal Анна Джоболда розповіла в коментарі журналісту Pro Гроші, на яких посадах у Польщі найчастіше працюють наші співвітчизники та які зміни відбулися останнім часом.

Де працюють українці в Польщі

За її словами, здебільшого українці в Польщі працюють на підприємствах. Якщо говорити про низькокваліфікованих працівників, то це робота на складах: упаковка, сортування, стікерування товарів, тощо.

Також пропонують вакансії на виробництво м'ясної та рибної продукції. Наразі популярними є й сезонні роботи, зокрема збір ягід, овочів та фруктів. Традиційно популярні роботи в автомобільній промисловості, виробництві будівельних матеріалів. Останнім часом зріс попит і на будівництво та ремонт яхт, – зазначає експертка.

Однак, Анна Доболда наголошує, що тенденція на ринку працевлаштування в Польщі почала змінюватися – українцям вже пропонують, окрім простої роботи, яка не потребує додаткової кваліфікації та знання польської мови, й керівні посади.

Топ актуальних вакансій для наших громадян у Польщі

До найбільш популярних вакансій для українців у сусідній державі Євросоюзу входять:

  • директор з продажу;
  • директор з підбору персоналу;
  • маркетинговий директор;
  • операційний директор;
  • бізнес-аналітик;
  • інвестиційний аналітик.

На думку директорки департаменту рекрутації міжнародної агенції з працевлаштування Gremi Personal Анни Джоболди, такий перелік вакансій для наших громадян пов’язаний з масовим відкриттям українських бізнесів у Польщі, які хочуть винаймати на роботу своїх співвітчизників.

Сподіваюся, це стане зародженням нового тренду та змінить ситуацію, де висококваліфіковані українці були змушені працювати на простих роботах, не маючи достатнього рівня польської мови, – підсумувала вона.

Що відбуватиметься на ринку праці у 2023 році

Як ми розповідали раніше, на думку фахівців, цього року багато людей змушені будуть погоджуватися на низькокваліфіковану роботу, часто з дуже низькою оплатою праці, іноді з недостатньою кількістю годин.

Якщо ж зважити ще й на те, що ціни зростають швидше за номінальні трудові доходи, криза вартості життя ризикує призвести до бідності більшої кількості людей.

Крім того, Міжнародна організація праці попереджає, що якщо війна в Україні затягнеться, то всі негативні явища у світовій економіці можуть ще більше посилитися, і в усьому світі спостерігатиметься зниження рівня життя на більш тривалий період.

Якщо вас зацікавила дана інформація, то більше цікавого ви можете прочитати в нашому матеріалі за посиланням.

Раніше ми розповідали, як штучний інтелект вже змінює ринок праці та що буде далі. Також ми писали, хто точно не залишиться без роботи після війни. Більше про життя українців за кордоном читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.