Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Хто з вчителів може отримати відстрочку від мобілізації

Вчителі можуть отримати відстрочку від мобілізації тільки за певних умов

Фото: Скриншот/YouTube

Деяких освітян можуть призвати

Фото: Скриншот/YouTube

Під час воєнного стану в Україні частина освітян отримує право на відстрочку від мобілізації, але це право мають не всі. Закон чітко регламентує, хто саме з працівників освітньої сфери може скористатися цією можливістю.

Мова йде про закон, підписаний 18 травня 2024 року.

Відстрочка надається лише тим, хто займається науково-педагогічною діяльністю в закладах вищої та фахової передвищої освіти та має науковий ступінь. До цієї категорії також належать вчителі середніх шкіл, професійно-технічних закладів, але тільки якщо їхнє навантаження становить не менше 0,75 ставки.

Якщо вчитель працює на менше ніж 0,75 ставки або за сумісництвом, він може бути призваний до лав Збройних сил України. Проте для тих, кого мобілізували, закон гарантує збереження робочого місця і посади. Роботодавець не має права звільнити мобілізованого освітянина, і після демобілізації такий працівник зможе повернутися до викладацької діяльності на тому ж місці.

Проте закон не зобов’язує роботодавця виплачувати мобілізованому працівнику зарплату під час його служби. Продовжувати виплати керівництво може хіба на добровільній основі.

Кого з освітян можуть мобілізувати

Не всі працівники освітніх закладів мають право на відстрочку. Технічний персонал, до якого належать лаборанти, методисти, бібліотекарі та інші працівники, не підпадає під дію цього закону. Відстрочку можуть отримати лише наукові та науково-педагогічні працівники, які виконують свою роботу за основним місцем роботи і мають необхідний обсяг навантаження.

Тож, якщо освітянин працює на повну ставку і відповідає вказаним критеріям, він може скористатися правом на відстрочку. Але всі інші категорії освітян, зокрема технічний персонал або вчителі, які мають менше навантаження, можуть бути мобілізовані на загальних підставах.

Раніше ми писали про те, які штрафи передбачені у вересні за порушення правил воєнного обліку. Також ми повідомляли, як отримати аліменти від чоловіка, який служить у війську.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.