Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізаційні правила для пенсіонерів: які критерії дають право на звільнення від призову

Розповідаємо, хто з українських пенсіонерів не підлягає мобілізації та як отримати звільнення від служби

Фото: Pexels

Як пенсіонерам уникнути мобілізації

Фото: Pexels

В Україні триває мобілізаційний процес, однак не всіх громадян можуть забрати до війська. Пенсіонери мають можливість бути звільненими від мобілізації за умови дотримання певних вимог і надання відповідних документів.

Про те, хто з пенсіонерів не підлягає мобілізації, пише NV.

Під час воєнного стану питання мобілізації є актуальним, зокрема для пенсіонерів. До складу Збройних сил України можуть залучати чоловіків і жінок віком від 18 до 60 років, включно з тими, хто має досвід військової служби або спеціальні навички. Проте, для пенсіонерів передбачені винятки, які дозволяють уникнути призову.

Кого з пенсіонерів не мобілізують

Пенсіонери можуть бути звільнені від мобілізації за наступними критеріями:

  1. Віковий поріг: особи, які досягли 60-річного віку, включаючи тих, хто отримує пенсії за віком або через інвалідність, не підлягають мобілізації.
  2. Стан здоров'я: пенсіонери з серйозними медичними проблемами, яких медкомісія визнала непридатними до служби, також звільняються.
  3. Догляд за родичами: якщо пенсіонери доглядають за непрацездатними членами сім'ї та мають відповідні документи, вони можуть бути звільнені від мобілізації.
  4. Інші категорії: сюди відносять ветеранів праці та інших осіб з особливими заслугами перед державою.

Як пенсіонеру отримати звільнення від мобілізації

Щоб отримати звільнення від мобілізації, пенсіонерам слід звернутися до військового комісаріату і надати необхідні документи, такі як:

  • медичні висновки;
  • пенсійне посвідчення;
  • документи, що підтверджують опікунство.

Після перевірки документів військкомат приймає рішення щодо звільнення або призову. Хоча мобілізація стосується більшості військовозобов'язаних, пенсіонери можуть бути звільнені від неї через вік, стан здоров'я або інші обставини, що підтверджуються офіційною документацією.

Дотримання всіх процедур пенсіонером є важливим кроком для офіційного підтвердження звільнення від військової служби під час воєнного стану.

Раніше ми писали, куди спрямовують гроші з військового збору, а також на які пільги можуть розраховувати військовослужбовці зі статусом учасника бойових дій.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.