Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зберігайте рівновагу під час спаду: як захистити себе від коливань на фондовому ринку

Експертка з інвестицій також розповіла про причини, чому виникає спад на фондовому ринку

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Експертка детально розповіла про спад на фондовому ринку

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Досвідчені інвестори не бояться, коли ринок падає, вони просто стежать за тим, щоб зайняти максимально зручне положення, коли ціни знову підуть вгору. Фондовий ринок, як і будь-який інший ринок, схильний до коливань. За періодами зростання неминуче слідують спади, які можуть стати справжнім випробуванням для інвесторів.

Як визначити періоду спаду на фондовому ринку, що робити, аби пережити цей період та у що інвестувати в період кризи, розповіла інвестиційна експертка та лекторка Біржового університету Олеся Твердохліб.

Що означає спад на фондовому ринку

Зазвичай, це стійке зниження цін на акції протягом певного періоду часу. Загальноприйнято вважати, що спад розпочинається, коли індекс фондового ринку S&P500 падає на 20% або більше від свого найвищого значення.

Спади на фондовому ринку часто викликають серйозні страхи та занепокоєння серед інвесторів. Твердохліб пояснила чому так відбувається і як контролювати ці емоції:

  • Страх втрати грошей. Інвестори, як правило, переймаються, що втратять частину свого капіталу, який вклали в ринок. Утім, важливо розуміти, що спади на ринку є невіддільною частиною інвестиційного процесу, а не ознакою невдачі.
  • Страх втрати контролю. Інвестори часто почувають себе безпорадними та беззахисними під час кризи, оскільки вони не можуть контролювати рух цін на ринку. Однак, якщо мати стратегію інвестування та триматися за неї, це може допомогти зберегти спокій навіть у складних моментах.
  • Страх перед невідомим. Інвестори часто переймаються тим, як довго триватиме спад і які будуть його наслідки. Але важливо пам'ятати, що історія показує, що ринок завжди відновлюється після криз та спадів.

Основні причини спаду на фондовому ринку

1. Економічні цикли: бум, спад, депресія, відновлення.

Бум — стійке зростання цін на акції. Економіка процвітає, прибутки компаній зростають, що призводить до підвищення інтересу інвесторів до акцій. Настрої інвесторів оптимістичні, що може призвести до спекуляцій та переоцінки акцій.

Спад — падіння цін на акції. Економіка сповільнюється, прибутки компаній знижуються.

Депресія — найнижча точка економічного циклу. Ціни на акції падають до найнижчих значень..

Відновлення. Економіка починає зростати, прибутки компаній збільшуються, що веде до зростання цін на акції.

*Економічні цикли не мають фіксованої тривалості. Кожен цикл може тривати від кількох років до декількох десятиліть.

За останні 4 роки ми пережили два таких цикли, точками депресій були пандемія та початок війни. У цей період здавалося, що все падає. Інвестори, які аналізували, що відбувається і чому, купували активи (або інвестували в активи) і максимально на цьому заробили, — навела приклад експертка.

2. Споживча активність.

Зменшення споживчої активності (рівень витрат на товари та послуги у господарстві) може призвести до спаду на ринку з наступних причин:

  • падіння прибутку компаній і, відповідно, зниження їхньої вартості на фондовому ринку;
  • зменшення попиту на акції;
  • негативний психологічний ефект серед інвесторів, що призводить до паніки та подальшого падіння ринкових цін.

Наприклад, у 2022 році Netflix втратив 200 тис. підписників протягом першого кварталу. Це сталося вперше за 10 років. Компанія пов'язала це зі збільшенням конкуренції та зниженням споживчої активності.

Також можу навести приклад компанії Peloton. Це був одним із найуспішніших виробників велотренажерів та обладнання для домашніх тренувань під час пандемії COVID-19. З ослабленням карантинних обмежень та поверненням людей до спортзалів, попит на продукцію Peloton різко впав. У 2022 році компанія оголосила про збитки в розмірі $1,2 млрд та звільнила 20% своїх працівників.

3. Геополітичні події та глобальні тренди.

Політичні кризи, торгові війни та глобальні кризи можуть спричиняти невпевненість на фондових ринках і призводити до падіння цін. Останні роки, зокрема пандемія у 2020 році та початок війни у 2022 році, негативно вплинули на фондовий ринок, призводячи до зниження котирувань акцій. Проте важливо пам'ятати, що історично після кожної кризи відбувається відновлення та зростання, що приводить ринок до нових максимумів.

Експертка навела кілька прикладів щодо цієї думки:

  1. Глобальна фінансова криза 2008 року, спричинена крахом ринку іпотечних облігацій в США, призвела до рецесії в багатьох країнах світу. Фондові ринки по всьому світу різко впали, втратили близько 50% своєї вартості. Після просідання відбулося відновлення, і ринок зріс до нових історичних максимумів.
  2. Пандемія COVID-19 2020 року негативно вплинула на економіку через карантини та локдауни, які були запроваджені по всьому світу. Відбулося різке зниження по всьому світу, ринки втратили близько 30% своєї вартості. Котирування досить швидко відновилися, і ринок знову виріс до нових вершин.
  3. Війна в Україні 2022 року, що розпочалася з вторгнення Росії в Україну, призвела до невизначеності та волатильності на фондових ринках. Ми спостерігали просідання до -30%. Наразі ми бачимо новий історичний максимум.

Макроекономічні показники, які сигналізують про спад на ринку

  • Зміни відсоткових ставок можуть впливати на вартість позик та кредитів, що відбивається на прибутковості компаній та їхніх можливостях для розширення та інвестицій. Високі ставки можуть знизити попит на кредити та споживчу активність, що своєю чергою призводить до спаду ринку.
  • Інфляція також має велике значення для фондового ринку. Зростання цін на товари та послуги може призвести до зниження купівельної спроможності, що своєю чергою може підірвати прибутковість компаній та призвести до зниження їхньої вартості на ринку.
  • Високий рівень безробіття може вказувати на економічну нестабільність та зменшення споживчої активності, що негативно впливає на прибутковість компаній та загальний стан ринку.

Основні правила, як бути захищеними від коливань

  • Регулярне ребалансування портфеля раз на півроку або рік. Навіть якщо у вас найконсервативніші стратегії інвестування, все одно періодично переглядайте та аналізуйте свої активи.
  • Диверсифікація портфеля. Це золоте правило інвестування. Розподіляйте кошти між різними секторами та активами.
  • Довгострокове мислення. Інвестування не полягає у швидкому заробітку. Замість цього задумайтеся над послугами та товарами, які будуть мати попит на найближчі 2-10 років.
  • Інвестування в "якісні" активи. Не потрібно шукати недооцінені компанії. Практика показує, що надійні компанії можуть приносити стабільний прибуток навіть у періоди спаду.
  • Збереження спокою та раціонального мислення. Емоції коштують дорого. Тому спочатку зосередьтеся на аналізі та обговоренні з інвестиційним експертом, читайте новини, перед тим як робити рішення.
  • Варто також враховувати можливість залучення додаткових коштів у періоди спаду ринку. Замість паніки та виведення коштів з ринку, розгляньте можливість додаткових інвестицій у цінні папери за зниженими цінами.
  • Крім того, важливо зосередитися на фундаментальних показниках та аналізі компаній чи активів, у які ви вкладаєтеся. У періоди спаду ринку, це може допомогти вибрати цінні папери з потенціалом для зростання у майбутньому.

У що інвестувати під час кризи

Для того, щоб не втратити гроші, інвестори використовують захисні інструменти. Це надійні активи, ціна яких залишається майже незмінною або навіть зростає у часи кризи або просідання ринку. Також вони здатні принести прибутковість, що сягає або й частково перевищує інфляцію. На які ж фінансові інструменти варто звернути увагу?

1. Облігації з коротким терміном погашення. Американські трежеріс.

2. ETF в нішах, які "в плюсі"від росту інфляції:

Хімічна промисловість:

  • VanEck Merk Gold ETF (MGLD)
  • SPDR® Gold MiniShares Trust (GLDM)
  • iShares Global Gold ETF (IAU)

Металургійна промисловість:

  • VanEck Steel ETF (SLX)
  • Global X Copper Miners ETF (COPX)

Цінні метали:

  • SPDR Gold Shares (GLD)
  • iShares Silver Trust (SLV)
  • Aberdeen Standard Physical Platinum Shares ETF (PPLT)

3. Inverse ETF, які зростають, коли вартість індексів та акцій падає. Інверсні ETF краще використовувати для хеджування ризиків або спекуляції на короткостроковому падінні ринку.

ProShares UltraPro Short QQQ ETF (SQQQ)

  • Відстежує: Короткий індекс Nasdaq-100

ProShares UltraPro Short S&P 500 ETF (SPXU)

  • Відстежує: Короткий індекс S&P 500

Direxion Daily Technology Bear 3x Shares ETF (TECS)

  • Відстежує: Короткий індекс технологій США

ProShares Short Bitcoin Strategy ETF (BITI)

  • Відстежує: Короткий ф'ючерсний контракт на Bitcoin

Спад ринку — це нормальна частина економічного циклу. Завдяки знанням та підготовці інвестори можуть пережити спад без значних втрат, а іноді навіть заробити на цьому. Реакція на спад ринку може бути ключовим чинником у збереженні та збільшенні капіталу.

Варто враховувати, що не завжди спад ринку означає крах економіки чи крах певних інвестиційних можливостей. Спад може бути результатом корекції після періоду росту, коли ціни активів перебувають на завищеному рівні.

Довгостроково фондовий ринок має тенденцію до зростання, особливо за рахунок сильних великих компаній. Тому варто ретельно підбирати активи для свого інвестиційного портфеля.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.