Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як зміниться курс долара у 2025 році й чи дійде до 45 гривень

Керівник аналітичного департаменту інвесткомпанії Concorde Capital розповів, чого варто очікувати наступного року

Фото: pexels

Курс долара може змінитися

Фото: pexels

Курс долара демонстрував певну стабільність протягом останнього часу, адже хоча і збільшував свої дані, але робив це поступово. Однак українцям варто очікувати, що курс американської валюти зросте і наступного року. Ба більше, долар може становити понад 44 грн.

Про це заявив керівник аналітичного департаменту інвесткомпанії Concorde Capital Олександр Паращій, пише РБК-Україна.

Чого очікувати від долара у 2025 році

Важливо памʼятати, що уряд країни вже заклав у проєкт держбюджету на 2025 курс 45 гривень за один долар. Виходить, що іноземна валюта, порівняно з цим роком, подорожчає трохи більш ніж на 10%.

"На мою думку, те, що вони закладають, трохи забагато, але не виглядає якось зовсім нереалістично. Я більше схилявся, що середній курс наступного року буде десь у районі 44-44,5. Це виглядає більш досяжно навіть з погляду безпеки НБУ", – зазначив Паращій.

Також експерт зазначив, що протягом останнього року Національний банк України намагався тримати паритет між збільшенням ціни долара в обмінниках та ставками на гривневі депозити.

"Якщо середній курс буде не 45, а 44 наступного року, то недоотримання бюджету у вигляді ПДВ на імпортні товари та мита складе приблизно до 20 млрд гривень. Це не супер критична сума", – вважає експерт.

Він додав, що НБУ прогнозує більш оптимістичне економічне зростання наступного року, тому втрати від податку на імпорт, пов’язані з низьким курсом, можуть бути компенсовані завдяки підвищенню ефективності податкових зборів.

Чого очікувати від долара з 23 по 29 вересня

За словами Тараса Лєсового у коментарі сайту УНІАН, цього тижня показники будуть наступними:

  • коридори валютних змін: на міжбанку 41-41,6 грн/дол. та 44-46 грн/євро, на готівковому ринку 41,2-41,8 грн/дол. та 44-46,5 грн/євро.
  • щоденні курсові зміни: на міжбанку — до 0,2-0,3 грн, у банках — до 0,3-0,5 грн, в обмінних пунктах — до 0,5 грн.
  • різниця між курсами купівлі та продажу: на міжбанку до 0,05 грн за долар, до 0,1 грн за євро, у комерційних банках до 0,5-0,6 грн на долар, до 0,8-1 грн на євро, в обмінних пунктах до 0,6-1 грн на долар, до 1-1,3 грн на євро.
  • тижневі курсові відхилення очікуються в межах 2% від початкового понеділкового курсу.

"Цілком можливо, що вересень стане одним із "найспокійніших" місяців на валютному ринку", – додає Лєсовий.

Саме тому наразі від американської валюти варто чекати стабільності. Однак надалі ситуація може дещо змінитися.

Раніше ми розповідали про те, як очистити гроші від плісняви без пошкоджень. Також ми писали про те, які купюри банк відмовиться приймати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.