Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям за кордоном можуть припинити виплату пенсій – кого торкнеться

На розгляді Верховної Ради перебуває законопроєкт, який передбачає нововведення для українців пенсійного віку

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

На пенсіонерів за кордоном чекають зміни

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Деяким українцям за кордоном можуть призупинити виплату пенсій. Для того, щоб цього не сталося, народні депутати пропонують щороку проводити верифікацію громадян, які виїхали з України, але отримують виплати.

Про це йдеться в законопроєкті №9453 "Про внесення змін до деяких законів України щодо пропорційного обчислення страхового стажу особам".

Документ вже схвалений Кабінетом Міністрів та переданий до Верховної Ради.

Що зміниться для пенсіонерів за кордоном

Наразі виплата пенсій українцям, які виїхали за кордон, відбувається на раніше відкриті рахунки в українських банках. Однак законопроєкт пропонує, що для продовження отримання таких виплат необхідно кожного року до 31 грудня проходити процес фізичної ідентифікації. Зробити це можна в один із двох способів:

  • використовуючи "Дія. Підпис" (Дія ID) у персональному електронному кабінеті на web-порталі електронних послуг Пенсійного Фонду України;
  • особисто надавши своє посвідчення про місце проживання консульським посадовим особам.

Деяким українцям припинять виплачувати пенсії

Законопроєкт №9453 пропонує також запровадити зміни для пенсіонерів, які залишилися на тимчасово окупованих Росією територіях. Так, документом пропонують автоматично призначати пенсії тим, хто не зміг вчасно звернутися за призначенням пенсій через те, що живуть на території, де ведуться бойові дії.

Однак деякі пенсіонери можуть втратити виплати. Це стосуватиметься тих, хто отримує пенсію від держави-терориста. При цьому через бойові дії обміну інформацією щодо отримувачів пенсії між Україною та Росією не може бути. Документ пропонує, що визначення отримувачів російської пенсії проводити будуть за декларативним принципом.

При цьому у документі передбачено поновлення виплат пенсій громадянину України. Якщо людина проживає на тимчасово непідконтрольних територіях, то виплату пенсії їй можуть поновити лише після того, якщо така людина надасть заяву, у якій повідомить, що не отримувала пенсійні виплати від окупантів.

Раніше ми писали про те, які послуги в Польщі можна отримати безоплатно. Також нагадаємо, що ми розповідали, як зміняться правила надання допомоги українцям у Німеччині з 1 липня.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.