Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Робота в ЗСУ – які вакансії та зарплату пропонують жінкам

Зазначається, що процедура реєстрації на військовий облік і чоловіків, і жінок здійснюється у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки , тобто ТЦК та СП

Фото: УНІАН. Колаж: Pro гроші

Жінки в ЗСУ: яку роботу можуть отримати та як її шукати

Фото: УНІАН. Колаж: Pro гроші

Ще до початку повномасштабного вторгнення багато жінок захищали Україну спочатку в добровольчих формуваннях, а згодом вже в Збройних силах. Після 24 лютого 2022 року українок, які вирішили стати на захист країни, стало ще більше. Які вакансії пропонують жінкам в ЗСУ та скільки платять?

Про це детально розповідає РБК-Україна.

Наприкінці жовтня 2022 року президент України Володимир Зеленський підписав закон №6482 про внесення змін до статті 1 закону "Про військовий обов'язок і військову службу".

Зокрема, у ньому йдеться про можливість взяття жінок певних професій на військовий облік за їхнім бажанням.

Пізніше у Сухопутних військах ЗСУ пояснили, що з 1 жовтня 2023 року взяттю на військовий облік військовозобов'язаних підлягають жінки:

  • які придатні до проходження військової служби за станом здоров'я та віком (від 18 до 60 років)
  • які закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти й здобули медичну або фармацевтичну спеціальність

Винятком є вагітні жінки та ті, що перебувають у декретній відпустці.

Водночас постановка на військовий облік не є мобілізацією жінок-медиків, а узагальнення даних про наявний резерв фахівців медичної сфери в державі.

Згідно з новим порядком військового обліку, жінки з іншими спеціальностями – спорідненими з військовою – можуть стати на облік за власним бажанням.

Варто додати, що законодавство не розрізняє військовозобов'язаних жінок і чоловіків. Тобто жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час.

Які вакансії пропонують жінкам у ЗСУ

Наразі знайти вакансії щодо працевлаштування у ЗСУ легко можна на будь-яких українських порталах із пошуку роботи.

Подібні вакансії виставляють районні або ж міські ТЦК та СП, вказуючи вимоги, умови праці та заробітну плату.

Найчастіше на порталах із пошуку роботи жінкам пропонують такі вакансії у ЗСУ:

  • медик;
  • медсестра;
  • психолог;
  • діловод;
  • ІТ-спеціаліст;
  • кухар.

Зарплата починається від 21 100 гривень. Якщо ж жінка виконуватиме бойові завдання на підставі бойових наказів (розпоряджень), то вона може розраховувати на додаткову виплату у розмірі 30 тис. грн. Жінки, які беруть участь у бойових діях, отримують додаткову виплату у розмірі 100 тис. грн.

Також існують спеціальні рекрутингові платформи, де можна вибрати бажану посаду, як в тилу, так і на передовій та долучитись до Сил оборони. Тут вибір може бути навіть ширшим і цікавішим. За наявності необхідних навичок та досвіду, можна обійняти посаду оператора дронів або снайпера.

Якщо жінка планує служити у конкретній військовій частині чи бригаді, звертатися необхідно безпосередньо до керівництва (або ж залишати "заявки" на сайтах чи сторінках у соціальних мережах).

Варто додати, що шукати вакансії можна на сайтах чи сторінках у соціальних мережах окремих бригад або батальйонів.

Чи очікуються зміни щодо мобілізації

Раніше ми вже писали, що невдовзі парламент може прийняти важливі зміни щодо мобілізації.

У рамках законопроєкту, що стосується змін щодо мобілізаційних процесів, депутати планують внести доволі багато змін. Наприклад, перелік осіб, яких приймають на військовий облік буде розширено. Також відбудеться скасування заборони на надання даних про реєстрацію місця проживання військовозобов'язаних осіб. Деякі особи, що здійснили кримінальне правопорушення, також повинні ставати на військовий облік. Громадяни, які отримують другу чи третю вищу освіту більше не зможуть мати відстрочку від мобілізації А кількість осіб, які мають відстрочку від мобілізації через те, що вони доглядають за особою з І або ІІ групою інвалідності, буде зменшено.

Раніше ми вже пояснювали, в чому відмінність між чоловіками та жінками в ЗСУ. Також ми розповідали, скільки військовослужбовиць наразі перебуває у лавах ЗСУ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.