Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Помилки новачків або чому на фондовому ринку не всі інвестують успішно

Інвестиційний експерт розповів корисну інформацію для новачків, яка допоможе досягти більшого успіху на фондовому ринку та зберегти свій капітал

Фото: Pexels

Експерт розповів, як новачкам досягти успіху у сфері інвестування

Фото: Pexels

Фондовий ринок завжди привертав увагу інвесторів з усього світу своєю можливістю отримати прибуток та збільшити капітал. Проте, не всі, хто вирішує вкладати кошти, досягають успіху. Існують певні помилки, які можуть призвести до невдач та втрати грошей.

Інвестиційний експерт та лектор Біржового університету Руслан Демус за більш ніж 13 років практики став свідком безлічі історій: від прикрих поразок до приголомшливих успіхів. Він висвітлив головні помилки новачків, та наголосив на тому, на що слід приділяти увагу в першу чергу.

Жага грошей і пастки фондового ринку: розкриття поширених помилок та міфів

Напевно, більшість людей, які приходять на фондовий ринок, об’єднує жага грошей. І для багатьох із них – це бажання досягти таких цілей якомога швидше (вдумайтесь лише, ми самі позбавляємо себе часу!). Як наслідок, це часто підштовхує до угод із високим рівнем ризику. Часто, додається бажання заробити великі кошти шляхом інвестування мінімальної суми. Фактично, це і стає першою "пасткою", куди так легко потрапити.

Я переконаний у тому, що для втілення ваших цілей, перш за все, необхідно робити їх реальними. Скажемо відверто: перетворити 100 доларів у 100 000 доларів впродовж 1-2 місяців можливо лише у випадку 1:1 000 000. Чи реальна така ціль? Я сумніваюся, що у процесі її реалізації ви неодмінно поповните лави успішних інвесторів. Таким чином, ми фактично самі зменшуємо свої шанси на успіх до мінімуму, – розповів Руслан Демус.

За його словами, він зустрічав немало людей, які намагалися повторити історію Фореста Гампа. Проте, віднайти свою єдину "яблучну компанію", акції якої неодмінно зростуть у ціні, більше схоже на утопію.

  • По-перше, у таких випадках, люди забувають про основну заповідь будь-якого інвестора – "завжди диверсифікуй ризики!". А, по-друге, знову ж таки, встановлюють нереальні цілі та стають їхніми заручниками. На фондових біржах торгуються десятки та сотні тисяч акцій та інших цінних паперів.

Окремо виділю стереотипи, через які більшість "потенційних інвесторів" так і не наважуються відкрити брокерський рахунок. Один з основних – "успішний інвестор обов’язково повинен мати вищу економічну або фінансову освіту". У теорії це звучить правильно, проте практика часто підтверджує зворотне, – зазначив експерт.

Теоретичні знання обов’язково мають бути підкріплені практичними. В іншому випадку, вони лише заважатимуть, оскільки не все, що відбувається на фондовому ринку, можна пояснити формулами з підручника.

  • Далі йде покупка найдешевших акцій. На перший погляд, така ідея виглядає привабливою: акціям, які коштують лише 1-2 долари, значно легше подвоїтися чи потроїтися у ціні, аніж дорогим. Таким чином, швидко примножити свій капітал було б простіше. Проте, диявол ховається в деталях.

Купуючи акції, ціна яких не перевищує кілька доларів, потрібно задати собі логічне запитання: якщо вони справді настільки привабливі, тоді чому до цього часу коштують настільки дешево?

Окрім іншого, такі інвестори стикаються із ризиком потрапити у ще одну "пастку": дешеві акції можуть не лише зростати на 100-200%, але й знижуватися на 50-60%. А коли інвестор приймає рішення закрити торгову позицію, може виникнути проблема з ліквідністю таких цінних паперів. Об’єми торгів за цими акціями, як правило, бувають невисокими, тому пошук покупця може зайняти певний час, а ви ризикуєте заморозити кошти, – розповів Руслан Демус.

  • Зволікання з діями – очікування на "найкращий час" для інвестування. У підсумку такі люди часто не інвестують взагалі. Так, вони не втрачають кошти на фондовому ринку, але і не зароблять нічого.

Пригадуєте слова Пітера Лінча? "Найчастіше люди втрачають гроші в очікуванні ідеального моменту для інвестиції, аніж в самій інвестиції".

Пам’ятайте: якщо ви інвестуєте кошти й ціна акцій зросте, ви отримаєте прибуток. Якщо ні, тоді – досвід. Проте, якщо ви не інвестуєте, це буде єдиний варіант, коли ви не отримаєте нічого.

На що потрібно звернути увагу в першу чергу

Насамперед визначте свої цілі та шляхи їхнього досягнення. Це може бути формування пасивного доходу та збереження коштів або ж трейдинг та активне примноження капіталу. Це важливо, оскільки йдеться не лише про різні знання та часові затрати, але й про ризики та досвід.

Фондовий ринок має одну хорошу особливість – ви не зазнаєте збитків, поки самі не зафіксуєте їх. Іншими словами, якщо ви купили акції, які згодом знизилися у ціні, ніхто не забороняє вам тримати їх, поки вони знову не подорожчають. Звісно, це може зайняти певний час, але ви й надалі володієте акціями тієї ж компанії. Це консервативний підхід, який не передбачає значних ризиків.

Проте, якщо ви обрали трейдинг, вам потрібно розуміти кілька важливих моментів. Зазвичай він передбачає маржинальну торгівлю, що змушує обмежувати ризики для кожної угоди та працювати з лімітними наказами (Stop Loss).

Простіше кажучи, якщо угода стає збитковою, така позиція закривається, а від’ємний результат відображається на балансі рахунку. Це матиме також і психологічний вплив. Таким чином, для успішного результату вам знадобиться більше знань та досвіду, – пояснив експерт.

Встановлюйте реальні цілі та не обмежуйте себе в часі. Пам’ятайте, недосяжні цілі вже на старті мінімізують будь-які шанси на успіх. Досягайте їх поступово та встановлюйте нові. Рухайтесь від простого до складного. У цьому ремеслі вашим найкращим помічником є системність та цілеспрямованість.

Ставтеся до ринку прагматично. Погана новина полягає в тому, що фондовий ринок неможливо повністю прогнозувати. Хороша новина – для отримання прибутків це і не потрібно. За різними підрахунками, піддається аналізу та прогнозам лише 15-25% графіку ціни, який ми бачимо.

Навчайтесь у практиків! Вам потрібні знання, які ви зможете застосувати на практиці, а не ті, які допоможуть скласти ще один залік у вищому навчальному закладі. Обирайте навчальні курси, які тісно пов’язані з реальним ринком та лекторів, які самі інвестують. Кожна тема повинна бути логічним продовженням наступної, а тривалість курсів не повинна бути штучно розтягнута. Це дозволить легко засвоїти матеріал та тримати вас у правильному ритмі.

За словами експерта, фондовий ринок насправді є простішим, ніж більшість з нас думає. А складним його найчастіше робимо саме люди. Тому Руслан Демус рекомендує зробити інвестування своєю найкращою звичкою!

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.