Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пенсіонерам можуть призначити надбавки до виплат – хто їх отримає

До однієї виплати у кілька сотень може додатися надбавка на суму понад тисячу гривень

Колаж: Pro Гроші

Жінки-пенсіонери можуть отримати надбавку до виплат

Колаж: Pro Гроші

На голосування до Верховної Ради подали законопроєкт №8123, яким рекомендується встановлення певним категоріям українців подвійної надбавки до основної пенсії. Наразі громадяни можуть отримувати лише одну надбавку.

Деталі повідомляє пресслужба ВР.

Відповідно до тексту документа, автори пропонують скасувати обмеження стосовно отримання лише однієї додаткової суми до основного пенсійного забезпечення. Навіть якщо людині належить кілька виплат, їй потрібно обрати тільки одну, більш вигідну в фінансовому плані. Проте автори законопроєкту звертають увагу на таку категорію українців як матері-героїні.

Ці жінки, відповідно до чинного законодавства, отримують власну надбавку за особливі заслуги перед Україною (наразі це діапазон від 20% до 40% прожиткового мінімуму: з 1 грудня, коли показник збільшать, сума становитиме від 418 до 837 грн). Матір'ю-героїнею вважається особа, яка виховала як мінімум до восьмирічного віку п'ятьох і більше дітей. Мова не лише про рідних, але і про всиновлених.

Тож Верховна Рада має проголосувати, чи може ця категорія українців, окрім надбавки за особливі заслуги, отримувати ще одну виплату, а саме надбавки за заслуги чоловіка, який загинув на війні. Тобто додаткову виплату до пенсії за заслуги померлого годувальника. Якщо уряд проголосує за прийняття законопроєкту, жінки зможуть розраховувати на дві надбавки, і пенсія зросте від кількох сотень до кількох тисяч гривень.

Зміни у вимогах до страхового стажу

У 2023 році, аби стати пенсіонером, потрібно більше страхового стажу, ніж встановлено у поточному році. Щоб людина за віком змогла отримати статус пенсіонера у 60 років, їй необхідно накопичити як мінімум 30 років стажу (до кінця грудня достатньо лише 29 років).

При цьому якщо людина має менший стаж роботи, то зможе вийти на пенсію тільки у 63 чи 65 років (стаж повинен дорівнювати не менше 20 років). Якщо ж при досягненні 65 років людина не змогла накопичити мінімальний розмір стажу, тобто 15 років, пенсію отримувати не зможе. Їй призначать лише соціальну допомогу від держави.

Нагадаємо, що з 1 грудня прожитковий мінімум для непрацездатних осіб зросте до 2 093 гривень. Мінімальне пенсійне забезпечення також підвищиться, оскільки виплата прив’язана до цього показника. Мінімальна пенсія становитиме 2 093 гривні, а максимальна – 20 930 гривень. Переглянуть розміри таких надбавок як пенсії за особливі заслуги перед Україною, виплати учасникам бойових дій та жертвам нацистських переслідувань, пенсії ветеранам війни та членам їхніх сімей, мінімальне забезпечення шахтарям тощо.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чому українцям за кордоном можуть припинити виплату пенсій. Також ми повідомляли, чи будуть затримки з виплатами пенсій у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.