Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нові українські символи: які монети випустили під час війни (фото)

Памʼятні монети можна вже придбати в кількох українських банках вже сьогодні

Фото: НБУ, Колаж: Pro Гроші

На всіх монетах зображена українська символіка

Фото: НБУ, Колаж: Pro Гроші

В Україні під час війни зʼявилося чимало нових памʼятних монет. Всі вони здебільшого присвячені українським військовим. Також є ті монети, які присвячені партнерам, які підтримали нашу країну в тяжкі часи.

В матеріалі ми розповімо про те, як саме виглядають монети, які випустили в Україні під час війни, як вони були створені та де їх можна придбати.

Монети єдності

Найпершими під час війни в Україні випустили монети, які присвячені єднанню українського народу у боротьбі проти російського агресора, а також міжнародній підтримці.

Національний банк 11 липня вже ввів у обіг дані монети. Вони викарбувані номіналом 5 та 10 гривень.

У центрі розміщений тризуб, а навколо нього зображено зʼєднані в коло руки людей, які символізують підтримку українців та жовто-блакитна стрічка. На реверсі монет знаходяться кольорові прапори 15 країн, які допомагають Україні, а також напис: "В єдності – сила".

Монети військово-морських сил ЗСУ

Слідом зʼявилася пам’ятна монета "Військово-морські сили Збройних Сил України", яку НБУ ввів в обіг із 14 липня. Викарбувана вона номіналом 10 гривень.

На монеті зображений український тризуб, а також емблема військово-морських сил ЗСУ. На реверсі зображено Крим, кораблі ВМС ЗСУ та написа "Вірність, мужність, сила".

Монети, присвячені пісні

18 липня презентували пам’ятні монети "Ой у лузі червона калина". Вони присвячені українській пісні, яка після нападу російських військ на Україну зазвучала відусіль з новою силою та стала сучасним символом протистояння російській військовій агресії.

На монеті у центрі зображені козак, січовий стрілець і сучасний військовий ЗСУ, які піднімають калину, яка являється символом України. А також рослина зображена кордонами країни. На реверсі монет у центрі зображено гілку з калини з ягодами. Вони викарбувані номіналом 5 та 10 гривень.

Монети ЗСУ

Також Національний банк України створив пам’ятні монети "Сили спеціальних операцій Збройних Сил України", яку ввели в обіг із 22 липня.

На одному боці монети зображений військовий ЗСУ, а за його спиною знаходиться образ Святослава Хороброго з мечем та щитом. На іншому ж боці знаходяться герб України та емблема сил спеціальних операцій ЗСУ. Монети викарбувані номіналом 5 та 10 гривень.

Монети Єлизавети Ярославни

Пам’ятні монети "Єлизавети Ярославни" ввели в обіг із 28 липня викарбувані номіналом 2 гривні. На одному боці зобразили саму Єлизавету Ярославну, написи, які наслідують скандинавське ручне письмо та сцени, що ілюструють таланти Гаральда Суворого.

На іншому ж боці знаходяться герб України, орнамент із вплетеним тризубом, а також стилізовані орнаменти, які характерні саме для середньовічних Скандинавії та Київської держави.

Монети, присвячені Чорнобилю

29 липня НБУ ввів в обіг памʼятні монети номіналом 5 гривень "Чорнобиль. Відродження. Ведмідь бурий".

Зобразили на монетах бурого ведмедя та пейзаж, а от на іншому боці знаходяться зубр, лось, чорний лелека, кінь Пржевальського, рись, герб України та стилізований міжнародний знак "Радіаційна загроза", який оповитий листям.

Монети памʼяті служб спеціального звʼязку

Пам’ятна монета "Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України" уведена в обіг із 9 серпня. Вийшла вона номіналом 5 гривень із зображенням друкованої плати, а також кордонами України.

На іншому боці інформація, яка зображена у вигляді цифр двійкового коду, а також емблема Державної служби спеціального звʼязку та захисту інформації.

Монети СБУ

Останніми в обіг ввели памʼятні монети, які присвячені "Службі безпеки України". Випустили їх 9 серпня з зображенням центральної будівлі СБУ та написами "Дбаємо про вашу безпеку". На іншому ж боці зобразили двох співробітників служби.

Де можна придбати памʼятні монети

Придбати їх можна вже в банках-дистриб’юторів з продажу пам’ятних монет та сувенірної продукції:

  • АТ АБ "УКРГАЗБАНК",

  • АТ "АБ "РАДАБАНК",

  • АТ "ТАСКОМБАНК",

  • АТ КБ "ПриватБанк".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.