Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Курс долара обрав тренд на наступний тиждень – що буде з валютою

Експерт пояснив, чи чекати коливань на валютному ринку в останній тиждень січня

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українцям слід готуватися до коливань на валютному ринку

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Протягом 23—31 січня на валютному ринку цілком можливі незначні коливання курсу долара в межах 0,25-0,5 грн. Водночас долар не перетне позначку в 41 гривню.

Про це в коментарі Pro Гроші заявив директор департаменту казначейства Акціонерного Товариства "КОМІНБАНК" Герман Марченко.

На його думку, ситуація на валютному ринку мало чим відрізнятиметься від попередніх 3 місяців.

Розуміємо, що ринок "живий", і курсові коливання є цілком нормальним явищем. Відомо, що у випадку хвилевого зростання попиту на 3-5% курс пропозиції стає завжди вищим і навпаки: надлишок пропозиції за меншого попиту веде до зниження курсу. Однак попит і пропозиція зараз досить збалансовані, що є запорукою курсової стабільності.
Герман Марченко

Герман Марченко

Директор департаменту казначейства Акціонерного Товариства "КОМІНБАНК"

Серед основних економічних факторів, які впливатимуть на курс валют до кінця січня, експерт називає політику Нацбанку.

Варто вкотре зробити акцент на професійних діях НБУ з утримання на готівковому ринку балансу між попитом і пропозицією за рахунок запуску конвертаційних депозитних програм та першої цьогоріч валютної інтервенції. Важливим для стабільності на ринку також є збереження розміру облікової ставки НБУ разом з офіційним курсом валют, – пояснив Марченко.

Він також розповів, що Україна отримала 3 млрд євро першого траншу з 18 млрд євро макрофінансової допомоги ЄС, запланованої у 2023 році.

Всі ці фактори разом із суто психологічним – високою суспільною довірою до ЗСУ – дають змогу зробити висновок, що з 23 по 31 січня курс долара перебуватиме в стабільному і звичному останнім часом "коридорі" 40-41 грн / долар, – переконаний експерт.

Чи буде курс по 50 гривень за долар?

Народний депутат, член парламентського Комітету з питань економічного розвитку Олександр Маріковський вважає такий сценарій малоймовірним.

"У нас зараз курс притомний, порівняно з тією ситуацією, у якій перебуває країна. Що стосується цього року, то є консенсус-прогноз від експертів, які сходяться в оцінках, що українська гривня буде триматися на рівні 41 гривні за долар. При цьому уряд встановив середню планку на рівні 42 гривні за долар", – зазначив політик.

На його думку, панічні прогнози деяких економістів, що долар буде по 50 гривень і вище, є необґрунтованими.

Раніше ми розповідали, що відбувається з курсом долара на чорному ринку. Також ми писали про те, що в Україні з'явилися доларові банкноти з мітками.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.