Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Інфляційна буря – з якими проблемами може зіткнутися фондовий ринок у 2024 році

Інвестиційний експерт детально розповів, як впливає рівень споживчих цін на ринок акцій

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Експерт розповів, як інфляція вплине на фондовий ринок у 2024 році

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

За останні 40 років інфляція у США була стабільною, проте 2021 року вона різко вийшла з-під контролю і вперше з 1982 року перевищила 8%. Пік інфляції становив 9,1% у липні 2022 року. До кінця року інфляція знизилася до 3,4%.

Що очікувати від інфляції 2024 року, і як рівень споживчих цін може вплинути на ринок акцій розповів інвестиційний експерт Євген Пилипець.

Як інфляція впливає на ціну акцій


Інфляція вимірює швидкість, з якою купівельна спроможність грошей знижується з плином часу. Купівельна спроможність грошей, як засобу заощадження, повністю залежить від рівня цін. У міру зростання цін кожна грошова одиниця стає все менш цінною.

Акції можуть виступати як захист від інфляції в довгостроковій перспективі. У теорії ціна на акції має зрости на рівень інфляції за порівнянний період.

Короткострокова динаміка менш сприятлива і взаємозв'язок між цінами на акції та інфляцією являє собою зворотну кореляцію — тобто, коли інфляція зростає, ціни на акції падають, або коли інфляція падає, ціни на акції зростають.

Негативний вплив інфляції на ціни акцій у короткостроковій перспективі може бути результатом низки факторів, зокрема:

  1. Падіння короткострокових доходів і прибутку створює гальмо для цін на акції.
  2. Загальний економічний спад, що призводить до несприятливого макроекономічного середовища для фондового ринку і споживчих витрат загалом.
  3. Реакція грошово-кредитної політики, яка спричиняє вищі короткострокові процентні ставки, змушуючи інвесторів замінювати акції дешевшими облігаціями.
  4. Перспектива зниження або навіть від'ємної реальної дохідності знижує попит на інвестиції в акціонерний капітал. В умовах інфляції інвесторам необхідно отримувати вищу дохідність від портфеля акцій, щоб забезпечити позитивну реальну дохідність.

За якими акціями варто стежити, коли інфляція зростає або падає


Вартісні акції перевершують дохідні та акції зростання в короткостроковій перспективі в періоди зростання інфляції. У періоди високої інфляції акції, пов'язані з більшими поточними грошовими потоками, цінніші, ніж акції зростання, які обіцяють більш віддалений прибуток.

Вартісні акції — це акції, внутрішня вартість яких вища, ніж їхня поточна торгова ціна. Найчастіше це акції зрілих компаній, що добре зарекомендували себе, із сильними поточними вільними грошовими потоками.

У період зниження ставки інвесторам слід приділити увагу акціям зростання. Це акції, які, хоча і не демонструють сильних поточних вільних грошових потоків або виплат дивідендів, демонструють потенціал перевершити ринок у майбутньому.

При зниженні інфляції, знижується процентна ставка, що позитивно позначається на акціях зростання, які можуть залучати додатковий капітал за зниженою ставкою.

Що зараз відбувається з індексом споживчих цін у США


За останні тридцять років інфляція, вимірювана індексом споживчих цін, у середньому зростала на 2,6% на рік. З 2000 по 2020 рік інфляція ніколи не перевищувала 4%, а в попереднє десятиліття (до 2021 року) вартість життя в більшості років зростала на 2% або менше.

Ситуація змінилася 2021 року, коли інфляція зросла, і американцям довелося пристосовуватися до нового середовища. У 2023 році інфляція почала повертатися до більш історичних рівнів.

Загальний рівень інфляції в США, відображений в індексі споживчих цін (ІСЦ), наполегливо залишається вищим за рівень 3%. Найостанніший звіт, опублікований 12 березня 2024 року, показує, що індекс споживчих цін за 12 місяців, що закінчилися в лютому, склав 3,2%.

У січні 2024 року цей показник становив 3,1%. Інвестори продовжують уважно стежити за даними щодо інфляції, оскільки вони можуть бути найбільш важливим індикатором ймовірних кроків Федеральної резервної системи в галузі грошово-кредитної політики. Лютневий звіт з інфляції зруйнував надії учасників фондового ринку на зниження процентної ставки у 2024 році.

Як інфляція впливає на рішення ФРС про проведення кредитно-грошової політики


Інфляція перебуває в центрі уваги Федеральної резервної системи. Завдання ФРС як центрального банку країни полягає у сприянні повній зайнятості, стабільним цінам і помірним довгостроковим процентним ставкам.

Починаючи з початку 2022 року ФРС підвищила контрольовану нею короткострокову відсоткову ставку (цільову ставку за федеральними фондами) в 11 разів, намагаючись сповільнити економіку і знизити інфляцію. У заяві Федеральної резервної системи про довгострокові цілі сформульовано довгостроковий цільовий показник інфляції на рівні 2%, вимірюваний щорічною зміною індексу цін особистих споживчих витрат.

У боротьбі з інфляцією Федеральна резервна система зважилася на крок, який не був передбачуваним. У 2022 році ФРС 4 рази поспіль підвищувала процентну ставку на 0,75%.

З червня 2022 року по листопад 2022 року ставку було підвищено з 1% до 4%. У грудні 2022 року ФРС підвищила ставку на 0,5%, знизивши темп підвищення ставки, проте на наступних чотирьох засіданнях ставку підвищували на 0,25%. Досягнув у липні 2023 року свого піка в 5,5%.

Прогноз рівня індексу споживчих цін на 2024 рік


Прогноз інфляції в США — справа непроста, оскільки вона має безліч аспектів. На рівень інфляції впливає:

  • зростання державних витрат;
  • порушення логістики в ланцюжку поставок;
  • настрій споживачів;
  • загальний рівень зростання економіки.

За даними Statista.com, прогноз рівня інфляції в США може знизитися з поточного рівня інфляції в США в 3,2% до 2,3% у 2024 році. У 2025 році він, імовірно, знизиться ще далі до 2,1%, а звідти до 2% у 2026 і 2027 роках. Однак я вважаю, що з огляду на невирішені геополітичні події ймовірність нового сплеску інфляції залишається високою.

2024 рік не буде винятком, Федеральна резервна система уважно стежитиме за рівнем інфляції. Зростання інфляції сприятиме посиленню кредитної грошової політики ФРС.

Наразі такий сценарій практично виключений учасниками фондового ринку, якщо ФРС зважиться на підвищення ставки 2024 року для зниження інфляції, це негативно позначиться на акціях і підніме прибутковість за облігаціями.

Однак, якщо наступні дані щодо інфляції будуть у межах очікувань учасників фондового ринку або почнуть знижуватися, це може призвести до пом'якшення грошово-кредитної політики ФРС уже 2024 року. Пом'якшення ДКП позитивно позначиться на цінах акцій і знизить прибутковість за облігаціями.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.