Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Довгостроковий портфель для інвесторів-початківців – головні нюанси

Основні засади створення успішного довгострокового портфеля складаються з п'яти пунктів

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Акції компаній

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

У сучасному світі фінансів, де час — це гроші, а ризик — постійний супутник, інвесторам-початківцям важливо навчитися ключовим аспектам інвестування, щоб не втратити весь свій капітал. Для початківців особливо важливо розробити осмислену стратегію формування портфеля, яка враховує їх цілі, ризики переваги та терміни інвестування.

Основні засади створення успішного довгострокового портфеля

1. Визначення цілей та термінів

Перед тим, як почати інвестувати, визначте свої фінансові цілі (краще у цифрах, наприклад 100 000 доларів за 10 років). Будь то забезпечення пенсії, купівля житла чи освіта дітей, кожна мета потребує свого підходу.

2. Диверсифікація портфеля

Уникайте концентрації коштів в одному активі. Розділіть свої інвестиції між різними активами. Це дозволить згладити коливання прибутковості та зменшити потенційні збитки.

3. Вибір довгострокових інвестицій

Основний акцент для довгострокового портфеля слід робити на інвестиціях із високим потенціалом зростання у довгостроковій перспективі. Акції великих стабільних компаній, індексні фонди та облігації з хорошим кредитним рейтингом можуть стати надійним фундаментом для портфеля.

4. Систематичні внески

Визначте регулярні інтервали для внесення коштів у портфель. Цей підхід, відомий як систематична інвестиція (усереднення), дозволяє купувати активи незалежно від поточної кон'юнктури ринку. Виділіть для себе 10% від основного доходу, які ви можете відкладати та інвестувати у свій довгостроковий портфель.

5. Ребалансування портфеля

Періодично переглядайте свій портфель і ребалансуйте його відповідно до ваших цілей та ризик-профілю. Якщо які-небудь активи значно зросли або впали у ціні, перерозподіліть свої вкладення для підтримки бажаного балансу.

Але перш ніж купувати окремі акції до свого портфеля, пам’ятайте, що для цього потрібні спеціальні знання фундаментального та технічного аналізу, тому обов’язково навчайтеся та удосконалюйте свої навички.

Пам'ятайте про класичні помилки інвесторів-початківців та не робіть їх:

  • Не купуйте акції за порадою друга, блогера, у Telegram-чаті або YouTube-каналі.
  • Аналізуйте компанію перш ніж її купувати.
  • Рахуйте ваші комісії, наприклад: за поповнення рахунку, проведення угоди, сплату податків та інше.
  • Завжди дотримуйтеся вашої стратегії.
  • Імпульсивні рішення: реагування на короткострокові коливання ринку або панічні рішення у відповідь на погані новини можуть призвести до втрати грошей.
  • Не поспішайте за результатом, краще менше, але надійніше.

Як сформувати надійний довгостроковий портфель

Почніть свій шлях у світі інвестицій через купівлю біржового фонду. Фундаментом вашого довгострокового портфеля може бути SPY від State Street, VOO від Vanguard, або IVV від iShares. Це основні фонди, які відстежують індекс S&P 500, що охоплює 500 публічних компаній, що мають найбільшу капіталізацію в США. Якщо ви купуєте акцію фонду SPY, ви автоматично додаєте до свого інвестиційного портфеля акції найкращих компаній (Blue chips).

15 найбільших компаній, що входять до складу SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY):

Джерело: VettaFi

Прибутковість інвестицій в індекс S&P 500 може змінюватися в залежності від періоду, в який відбувається інвестування. Але у довгостроковій перспективі (наприклад, протягом кількох десятиліть) історична середньорічна дохідність індексу S&P 500 становить близько 9-10%.

SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY):

Основні переваги у виборі біржових фондів для своїх інвестицій:

  1. Немає ризику емітента (при фізичному ETF). Якщо компанія, яка випускає фонд, стає банкрутом, то ви не зазнаєте збитків, оскільки акції не належать компанії, яка створила фонд.
  2. Мінімальний поріг входу, вам не обов’язково мати тисячі доларів для формування портфеля, вистачить купити 1 акцію фонду та далі з часом продовжувати набирати позицію.
  3. Мінімальні комісії.
  4. Максимальна диверсифікація. Ви купуєте лише один цінний папір, а отримуєте кошик активів, який лежить в його основі.
  5. Ліквідність. Ви можете швидко продати ваші акції та вивести кошти за потреби, в тому числі й всередині дня.

Отже, довгострокове інвестування потребує терпіння, дисципліни та систематичності. Дотримуючись вищеописаних принципів, інвестори-початківці можуть створити стійкий портфель з біржових фондів, який здатний принести довгостроковий фінансовий успіх.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.