Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деякі українці отримують більшу пенсію – кого це стосується та скільки платять

Розповідаємо, яка категорія пенсіонерів отримує більшу пенсію та що на це впливає

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Деякі пенсіонери отримують більшу пенсію

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Наразі в Україні зареєстровано 10,7 млн пенсіонерів, з яких 2,7 млн й надалі продовжують працювати та отримують більшу пенсію, ніж люди, які припинили свою робочу діяльність після виходу на відпочинок.

Сайт Pro Гроші розповідає, чому відрізняється пенсія для пенсіонерів, які отримують додатковий заробіток та які живуть лише на пенсію.

Скільки отримують пенсіонери

Середня пенсія по країні у людей, що не працюють, становить 4 539,36 грн, а у працюючих – 4 759,20 грн. Тобто пенсіонери, які продовжують працювати, отримують на 220 грн більше, ніж ті, хто припинив свою робочу діяльність.

У пенсіонерів, які не працюють, автоматично зростає пенсія, коли підвищують мінімальну зарплату або збільшують прожитковий мінімум, а у працюючих пенсіонерів – ні. Однак, при цьому розмір пенсії у них все одно більший.

Це пояснюється тим, що чим пізніше людина виходить на пенсію, тим сучасніший і вищий показник середньої заробітної плати по країні застосовується при призначенні пенсії. Тобто якщо у двох пенсіонерів стаж та зарплата однакові, але один із них вийшов на пенсію минулого року, а інший – цього року, то пенсія буде більшою у того, хто вийшов на пенсію пізніше.

Яку нову соціальну виплату отримають пенсіонери

Нову соціальну виплату вирішили запровадити для осіб зі статусом борців за незалежність України у XX столітті, що втратили працездатність. Розмір такої виплати становитиме 200% від прожиткового мінімуму.

Зараз прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, становить 2 508 грн, 200% від цього мінімуму – 5 016 грн. Ця виплата буде додатком до основного розміру пенсії, яку отримують українці за законом.

За цими критеріями може розраховувати на таку виплату невелика кількість українців (максимум кілька сотень людей) і щорічно вона зменшується.

Яка категорія українців отримує пенсію від 4 000 гривень

Мова йде про виплату учасникам бойових дій. Тобто всі військові, які брали участь у виконанні бойових завдань із захисту України у складі військових підрозділів, з’єднань чи об’єднань усіх видів ЗСУ та флоту, повинні отримувати пенсію далеко не мінімальну.

З 1 жовтня, після підняття мінімальної заробітної плати, з якої відраховують розмір пенсійного забезпечення, ця сума дорівнює 4 256 грн 70 коп. Також їм належить доплата 25% прожиткового мінімуму (станом на 1 липня надбавка дорівнює 506 грн 75 коп.) та цільова грошова допомога у 40 гривень.

Раніше ми розповідали, хто з українців може розраховувати на доплати до пенсії. Також ми писали, що українці з маленькими пенсіями зможуть отримати надбавки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.