Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Звільнення з роботи під час війни: чи можна позбавити призовника посади

Військовослужбовців можуть звільняти з роботи чи позбавляти зарплати, але це суперечить законодавству України

Фото: Pexels, Міноборони. Колаж: Pro Гроші

Що робити звільненим з роботи мобілізованим українцям

Фото: Pexels, Міноборони. Колаж: Pro Гроші

Деякі українці скаржаться, що роботодавці примусово позбавляють робочого місця після того, як людину мобілізували та відправили на службу. Втім така ситуація порушує право на працю.

Про це пише омбудсмен Дмитро Лубінець у власному Telegram-каналі.

Він повідомив, що до Офісу уповноваженого Верховної Ради з прав людини періодично звертаються військовослужбовці з проханням вжити заходів щодо неправомірного рішення про звільнення. Зокрема про проблему повідомив працівник Національної гвардії, якого скоротили з Полтавського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС через призов.

Як уточнює омбудсмен, ця проблема характерна для всієї України, оскільки чимало роботодавців не хочуть зберігати за співробітниками посади, якщо тих мобілізували. Адже виконувати свої обов’язки вони не мають змоги. Проте законодавство гарантує українцям не тільки можливість повернутися на робоче місце, але й отримувати колишні оклади.

Йдеться про осіб, призваних на:

  • строкову військову службу;
  • військову службу за призовом осіб офіцерського складу;
  • військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період;
  • військову службу за призовом осіб з-поміж резервістів;
  • військову службу за контрактом, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення.

Тож омбудсмен з прав людини втрутився у ситуацію, яка сталася з мешканцем Полтавщини. Як результат – керівництво МВС підписало наказ про внесення змін до штату згаданої установи, згідно з якими військовослужбовця відновили на посаді.

Що робити, якщо вас незаконно звільнили

Зберегти за собою місце мають право співробітники підприємств, організацій та установ без прив’язки до форми власності чи підпорядкування. Також закон розповсюджується на фізичних осіб-підприємців, які співпрацюють з компаніями чи перебувають на роботі в іншого ФОПа. На жаль, не рідкі випадки протилежного, коли керівники без відома та згоди особи позбавляють її зарплати чи посади.

Якщо роботодавець порушив права громадянина Україна та звільнив його на підставі мобілізації, потрібно звернутися до Держслужби з питань праці. Саме її територіальні органи забезпечують контроль за дотриманням законодавства. Також військовослужбовці можуть послідкувати прикладу колеги з Полтави та подати запит Уповноваженому Верховної Ради з прав людини.

Щоб зв’язатися з відомством, потрібно написати листа на електрону пошту [email protected], зателефонувати на гарячу лінію за номером 0800501720 або особисто відвідати київський офіс (вул. Інститутська, 21/8).

Раніше сайт Pro Гроші писав, які сімейні обставини дозволяють звільнитися зі служби. Також ми розповідали, як звільнитися з роботи без скандалу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.