Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Знятий чи виключений з військобліку: в кого більше можливостей та свободи

Насправді в Україні ці два терміни мають велику різницю, однак не всі про це знають

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У більшості випадків непридатним до військової служби ставили неправильний штамп

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні з 24 лютого триває воєнний стан, а це означає, що виїхати з країни не можуть деякі військовозобовʼязані. Однак навіть якщо вас зняли з військового обліку, то це не гарантує, що ви зможете перетнути кордон.

Про це йдеться в Telegram-каналі адвоката Сімутіна.

Зверніть увагу, що можна бути знятим та виключеним з військового обліку. Експерт стверджує, що це не одне й те саме. Виїхати за кордон може лише та людина, яку виключили з військового обліку.

В чому різниця

Зняття з обліку – процедура, за якої вас десь знімають і десь знову ставлять на облік. Це також стосується обмежено придатних до військової служби.

А виключення з обліку – процедура, за якої вас узагалі виключають з військового обліку як призовника, резервіста тощо.

На що варто звернути увагу

"До війни, як і в перші її місяці, ніхто не надавав значення термінології. Тому багатьом непридатним до військової служби ставили штамп "знятий з обліку". Але в правилах перетину кордону чітко прописано, що виїзд за кордон дозволяється лише виключеним з військового обліку", – йдеться у повідомленні.

Тож якщо ви навіть і непридатні до військової служби, але у військовому квитку стоїть штамп "знятий", то перетнути кордон практично неможливо.

Хто має право вручати повістки та де саме

Ми вже розповідали, що в українському законодавстві немає певного переліку місць, де можуть вручати повістки. Саме тому треба бути уважними, адже отримати такий документ призовники можуть будь-де. Однак роздавати їх мають право лише певні представники.

Хто може вручати повістки:

  • працівники органів місцевого самоврядування;
  • керівники підприємств;
  • посадові особи Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки;
  • керівники ЖЕКу, ОСББ.

Якщо вам надали документ, наприклад, представники поліції, то ви можете від нього відмовитися.

Покарання за ігнорування мобілізаційного розпорядження

Таке розпорядження вручають, якщо людина пройшла медкомісію і визнана придатною для військової служби. Після отримання такого документа потрібно обов’язково з’явитися у визначений призовний пункт впродовж 24 годин після оголошення мобілізації.

Однак, якщо ви вирішили проігнорувати таку повістку, то можете понести кримінальну відповідальність. У такому випадку ухилянтам загрожує покарання у вигляді позбавлення волі від 3 до 5 років. Зверніть увагу, що рішення про кримінальну відповідальність має ухвалити суд.

Раніше ми розповідали, в кого є право служити за місцем проживання. Також ми писали, чи можна оскаржити рішення ВЛК. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.