Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чи пустять в Україну з домашніми тваринами? Про що треба знати

Розбиралися, які документи потрібно не забути оформити, аби повернутися в Україну з домашнім улюбленцем та не мати проблем на кордоні

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Оновили правила в'їзду в Україну з тваринами

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Багато українців, які виїхали з України через повномасштабну війну, брали з собою своїх домашніх улюбленців. Але останнім часом люди стали все частіше повертатися на батьківщину.

Сайт Pro Гроші розбирався, чи реально в'їхати назад із тваринами та про які основні правила варто пам’ятати.

За словами адвоката АО Legal Strategy Віталія Сокуренка, процедуру в’їзду в Україну з домашніми тваринами наразі дещо спростили.

Станом на сьогодні власники тварин повинні надати на кордоні при в'їзді в Україну такі документи:

  • ветеринарний паспорт європейського зразка або сертифікат про стан здоров'я тварини;
  • довідку про діючу вакцинацію від сказу;
  • документ про чіпування тварини.

"Якщо таких документів у вас немає, то отримати їх можна в країнах-членах ЄС. Також в європейській клініці можна чіпувати та вакцинувати тварину заздалегідь до перетину кордону", – каже Віталій.

Які правила змінились

За оновленими правилами, які поширюються на собак, кішок і тхорів (тварин-компаньйонів), власникам тварини потрібно:

  • правильно ідентифікувати тварину за допомогою мікрочіпа та вакцинувати від сказу;
  • мати актуальний результат серологічного тесту для визначення антитіл до збудника сказу;
  • мати при собі дійсний паспорт, виданий в одній з країн або ж сертифікат про стан здоров'я, який відповідає зразку, встановленому в законодавстві ЄС.

Перевіряти правила ввезення тварин на територію ЄС треба в кожному окремому випадку залежно від країни, в яку ви прямуєте.

Хто може законно перетинати кордон

Як ми писали раніше, заборона на перетин українського кордону поширюється на чоловіків від 18 до 60 років, хоча є деякі конкретні винятки. Але підставою для виїзду є постійне проживання за кордоном. Обмеження не торкаються дітей до 18 років, якщо їх супроводжує дорослий, чоловіків після 60 років, жінок не військовослужбовиць і не держслужбовиць, військовозобов’язаних чоловіків, які не підлягають мобілізації та виключені з обліку.

Для цього потрібно отримати спецдозвіл від Державної міграційної служби, а саме відмітку в паспорті про виїзд на постійне місце проживання. Ще одна обов’язкова умова – оформлення зняття з обліку в територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки. Тож треба відвідати військкомат, подати заяву, документи, що підтверджують право на виїзд, та дочекатися отримання довідки.

Загалом дозвіл виїхати в іншу країну можна отримати за умов, що особа має посвідку на проживання чи отримала грінкарту, та перебуває на консульському обліку за кордоном.

Раніше стало відомо, що виїжджати за кордон в умовах воєнного стану дозволили новій категорії чоловіків. Також сайт Pro Гроші писав, чи можуть залишити Україну зняті з військового обліку громадяни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.