Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціни на продукти продовжать зростати – до чого готуватися українцям

Продукти дорожчають через війну з Росією, інфляцію та окупацію частини українських територій

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні незабаром знову здорожчають продукти

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Збитки підприємств через часті відключення світла, війна з Росією та окупація частини територій спровокують серйозне зростання цін на овочі, олію та хліб.

Про це розповів директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

За його словами, у 2023 році на кінцеву вартість продуктів харчування також впливатиме великий сезонний фактор, а ще те, що більшість овочів із Херсонської області та півдня Запорізької буде втрачена через тимчасову їхню окупацію.

"Напевно, ми побачимо досить велике зростання цін на олію. Минулого року вона зросла лише на 12% і досить серйозно відстає від загального тренду зростання цін. Тому, я думаю, цього року олія дорожчатиме", – пояснює експерт.

Щодо хлібобулочних виробів то, як прогнозує Пендзин, ціни зростуть через наслідки російських атак на енергоінфраструктуру.Він зазначає, що виробники, переробники та ритейлери, які користуються генераторами, не оплачуватимуть їхню роботу з власної кишені. А це означає, що додаткові витрати перекладуть на покупців.

"І щонайменше на 2,5-3% зросте загальна інфляція через блекаути. Тому я думаю, що це також додасть до загального зростання цін", — підкреслив Олег Пендзин.

Уряд теж попереджує про неминуче зростання цін

Нещодавно заступник голови Міністерства аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький пояснив, вартість продуктів в Україні найближчим часом може збільшитися на 3-5%. На зміну цінників впливають часті відключення світла, тому що виробництва переходять на генератори.

"Підвищення коливатиметься на рівні близько 3-5%. Але важливо, що суттєвого зменшення виробництва за ці кілька місяців не відбувалося", — розповів Висоцький.

Водночас він зазначив, що у відомстві створили стратегію, яка дозволить забезпечити підприємства генераторами для безперебійного виробництва продукції.

Раніше ми розповідали про лайфхаки, які допоможуть навести лад у сімейному бюджеті. Також ми писали, хто в Україні може отримувати зарплату від 40 тис. грн.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.