Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Знає не кожен водій: адвокат розкрив методи, як зекономити 17 тис. грн

Санкції за водіння у нетверезому стані – штраф розміром 17 тисяч гривень і позбавлення прав

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Поліція часто зупиняє безпідставно і виписує штраф нетверезе водіння

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Адвокати у своїй практиці зіштовхуються з випадками, коли водіїв безпідставно зупиняють, часто на блокпостах, і проводять освідування на стан алкогольного сп'яніння. Як результат – складають протокол про порушення, вилучають права і виписують великий штраф.

Про це розповів адвокат Роман Сімутін.

Фахівець зазначив, що ніхто не застрахований від потрапляння до недобросовісного працівника патрульної поліції, який без роз’яснення прав та обов’язків може звинуватити водія у керуванні транспортним засобом напідпитку. У випадках, коли штраф розміром 17 тисяч грн і позбавлення посвідчення безпідставні, потрібно звертатися до суду та вимагати скасування протоколу.

Просто написати скаргу і чекати рішення суду – не дієвий варіант, якщо не підготуватися заздалегідь, знаючи про процедурні моменти, які допоможуть виграти справу. Роман Сімутін рекомендує в жодному разі не починати судитися без адвоката, інакше (в 99% випадків) ризикуєте програти та виплатити кошти. Потрібно періодично стежити за повідомленням про виклик до суду, моніторити Реєстр судових рішень, щоб одного дня не дізнатися – засідання провели без вас.

Важливі поради стосуються моменту освідування та складання протоколу. Перед тим, як подихати у драгер, попросіть надати сертифікат відповідності та свідоцтво про повірку. У разі відмови пред’явити документи, зазначте цей факт у заяві. Вимагайте новий мундштук, адже різниця з уже використаним досить відчутна.

Як повинен проходити процес огляду

Освідування, тобто процес огляду для визначення фізичного стану, у лікарні варто робити не приладом, а методом забору крові. Причому в присутності свідків, що обов’язково зазначайте в протоколі. І перевіряйте формулювання та підписи персоналу, аби переконатися – документ жодним чином не підроблять, вписавши вигадані факти.

Акт освідування повинен складати лікар, а не медсестра чи інші працівники. Якщо так сталося, запишіть це у протокол. І пам’ятайте – через дві години після зупинки будь-які дії з перевіркою фізичного стану вважаються недійсними.

Раніше адвокат розповідав історію, коли водію виписали штраф через водіння у нетверезому стані, але освідування проводили драгером, який не зареєстрований на території України та не є медичним виробом. Плюс поліція відмовилася надати сертифікат відповідності приладу, що вже свідчить про незаконність процедури.

Черговим порушенням в історії стало з’ясовування клінічних ознак сп’яніння, яке проводив окуліст.

Раніше сайт Pro Гроші писав про великі штрафи та позбавлення прав, і розповідав, як водіїв можуть незаконно засудити. Також ми повідомляли, що водіїв можуть оштрафувати без їх відома.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.