Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зможе дозволити собі не кожен: ціна якої ягоди злетить до небес

Скорочення площ нових насаджень відбулося вимушено через війну

Колаж: Pro Гроші

Виробники пропустили сезон посадки ягоди

Колаж: Pro Гроші

Через повномасштабне вторгнення Росії в Україну люди могли помітити чималий дефіцит деяких продуктів. Найбільших втрат серед ягідних культур зазнала суниця. Через це у найближчий рік-два в країні може майже не бути ягоди, а відповідно і ціни на неї зростуть.

Про це повідомив менеджер ТОВ "ФруТек" Тарас Масловатий.

"По суниці садовій, яка ще не так давно була чи не основною ягідною культурою в Україні, цього року спостерігалося суттєве скорочення площ нових насаджень. Це відбулося вимушено та пов’язано, на превеликий жаль, із війною", — розповідає Тарас Масловатий.

Вирощували суницю здебльшого на півдні на тимчасово окупованій території, а також у суміжних із нею регіонах. Як ми памʼятаємо, саме там цьогоріч відбувалися та досі тривають активні бойові дії:

  • Херсонська;
  • Миколаївська;
  • Одеська;
  • Запорізька;
  • Донецька області.

Навесні виробники і хотіли виконати посадку ягоди, але не змогли через тимчасову окупацію. Частина виробників із центральних, північних та західних областей України відмовилися від планів посадки навесні 2022 року, адже вони не встигли швидко оговтатись від початку війни.

Влітку теж були бажаючи закладати нові насадження, однак було вже пізно. В результаті – сезон втрачено.

Компенсувати дефіцит ягоди не вийде

Якщо збільшити площу вирощування у центральних, західних та північних областях України в 2023 році, то все одно повністю компенсувати дефіцит ягоди з півдня не вийде.

"Наразі виробники суниці садової планують розширення площ під цією культурою в 2023 році, прогнозуючи підвищену ціну на ягоду найближчими роками", – прогнозує Тарас Масловатий.

Чому так впали ціни на яблука

Раніше ми вже писали, що ціни на яблука різко впали саме після початку війни. Через це багато виробників були змушені переробляти фрукти в концентрований сік. Однак експерти бояться, що ціна на яблука може падати і надалі. Адже ситуація з темпами реалізації дуже погана.

Погодні умови цього року сприяли гарному врожаю. Однак не дивлячись на це виробники все одно порушували технології. Адже не могли провести всі обробки і підживлення через війну. Крім того, можуть виникнути проблеми із зберіганням фрукта.

Нагадаємо, що буде з цінами наступного року. Ми розповідали і про те, що буде із зарплатами українців до кінця року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.