Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зимовий час наближається: коли переводити годинник в Україні й навіщо це треба

Літній та зимовий порядок обчислення часу вперше було впроваджено у Великій Британії у 1908 році

Фото: pexels

Влада хотіла залишити країну на зимовому часі

Фото: pexels

В Україні годинники переводять вже більше ніж 40 років. Перехід саме на зимовий час відбувається в останню неділю жовтня. Саме тому 29 жовтня 2023 року, о 4 годині ранку необхідно перевести стрілки на годину назад.

Про це пише сайт Pro Гроші.

Літній та зимовий порядок обчислення часу вперше було впроваджено у Великій Британії у 1908 році. Все для більш раціонального розподілу електроенергії протягом доби.

Тобто для того, аби люди могли довше працювати та менше використовували штучне освітлення.

В Україні почали використовувати це з 1981 року. Переведення годинника в нашій країні регламентується постановою Кабміну від 13 травня 1996 р. №509 "Про порядок обчислення часу на території України".

Як відомо, Верховна Рада у березні 2021 року відправила на доопрацювання до профільного Комітету законопроєкт №4201 "Про обчислення часу в Україні". У той час пропонували скасувати сезонні перекази годинника і хотіли залишити в Україні зимовий час.

Однак нововведення так і не набуло чинності. Все тому, що не було навіть голосування за нього. Це означає, що цьогоріч українці повинні знову перевести свої годинники.

Скільки коштували найдорожчі годинники світу

Раніше ми вже розповідали про те, що за деякі окремі годинники колекціонери й просто заможні люди готові віддати шалені гроші.

Наприклад, до цього списку входять Rolex Cosmograph Daytona Watch. Модель набула неймовірної популярності завдяки першому власнику – голлівудському актору та режисеру Полу Ньюману.

Він отримав годинник у подарунок від дружини й носив на руці щодня між 1969 та 1984 роками. Після цього продажі Rolex злетіли до неймовірних висот.

Пізніше у 2017 році аксесуар з’явився на аукціоні та був проданий новому власнику за 17,8 млн доларів. Що саме цікаво, то такі шалені гроші люди готові віддати саме за історію цього годинника, а не через матеріали чи унікальні характеристики.

Також колекціонери "полюють" за Jaeger-LeCoultre Joaillene Manchette. Годинник відомий багатьма унікальними характеристиками, зокрема:

  • виготовлений з 18-каратного білого золота;

  • усипаний маленькими 576 діамантами та 11 кристалами оніксу;

  • циферблат вписаний у мініатюрний квадрат і виконаний з сапфірового скла.

У манжеті бренд використав Калібр 101, який з 1929 року був найменшим механізмом у світі. Годинник надягла на свою коронацію королева Великої Британії Єлизавета II в 1953 році. Ціна аксесуара – 27 млн доларів.

Більше про це читайте в нашому матеріалі за посиланням.

Раніше сайт Pro Гроші писав про яхту з метеорита і діамантовий годинник. Також ми повідомляли, як "правило 72 годин" зробить з вас мільйонерів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.