Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Життя тільки починається? Що обов'язково потрібно зробити після виходу на пенсію

Вихід на пенсію — не вирок, а лише один із нових та важливих етапів вашого життя

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Не варто забувати про фізичну активність

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Вихід на пенсію – подія, яка може стати як кризовим моментом та випробуванням на міцність, так і новим диханням для людини, а часом і здійсненням мрії, на яку довго не вистачало часу. Саме тому такому періоду варто приділити чимало уваги.

Про це сайту Pro Гроші розповіла практична психологиня Іоанна Шемедюк.

Максимально м'яке та дбайливе проходження цього етапу залежить від кількох найголовніших факторів:

Індивідуальних психічних якостей людини. Вони впливають на гнучкість та здатність легко пристосовуватися до нових умов життя.

Завчасної підготовки до виходу на пенсію. Коли людина знає, чим вона буде займатися у час, який в неї з'явиться, продумає власну фінансову стратегію, планує мати додатковий дохід, чи може розраховувати на підтримку рідних.

Позитивного налаштування.

Так, перехід у статус пенсіонера часто ускладнюється кризою старості, проте правильне та зосереджене на оптимізмі ставлення до своєї нової ролі допомагає проходити цей період максимально адаптивно, продуктивно та цікаво для самої людини, а також корисно для оточення, – говорить експертка.

Алгоритм дій для сучасного та свідомого пенсіонера

Продумати основну діяльність, яка вийде на перший план після виходу на пенсію. Це може бути інша, але легша робота (необов’язково за спеціальністю), хобі, яке буде наповнювати основну частину дня, наставництво молодому поколінню чи допомога з внуками.

Фізична активність. Це можуть бути прогулянки в парку, скандинавська ходьба або якесь заняття, яке сприятиме бадьорості тіла та духу.

Розвиток. Можливо, вихід на пенсію — це ідеальний час прочитати книги, які давно хотілося, чи відвідати театральну виставу, виставку.

Суспільно-корисна діяльність. Допомагати людям як волонтер, або долучатися до інших суспільно-корисних ініціатив (наприклад, облаштування скверу чи дитячого майданчика у своєму дворі, влаштування творчих тематичних зустрічей та ін.). Почуватися корисним суспільству — одна з важливих соціальних потреб кожної людини.

І варто памʼятати, що вихід на пенсію — не вирок, а лише один із нових та важливих етапів динамічності та різноплановості життя, наголошує експерт.

У кого з українців розмір пенсії може скоротитися на 50%

Раніше ми вже писали, що пенсії для деяких українців можуть стати меншими. Так станеться, якщо пенсіонер – боржник. Наприклад, не сплатив вчасно кредит, аліменти, штрафи за порушення правил дорожнього руху або не відшкодував завдані збитки.

У такому випадку Пенсійний фонд на підставі рішення виконавчої служби або приватного виконавця має право списувати заборгованість з основного розміру пенсії до повного погашення. Детальніше про це читайте тут.

Раніше ми розповідали, коли саме відбудеться індексація пенсій у 2023 році. Більше про пенсії, субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.