Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зеленський ввів у дію санкції РНБО проти Януковича, Курченка та Дерипаски

Українські активи президента-втікача, екс-міністра оборони та двох олігархів заблоковані щонайменше на 10 років

Колаж: Pro Гроші

Зеленський затвердив санкції проти Януковича і його поплічників

Колаж: Pro Гроші

Президент України Володимир Зеленський затвердив санкції проти колишнього президента Віктора Януковича, екс-олігарха Сергія Курченка, екс-міністра оборони Павла Лебедєва та російського олігарха Олега Дерипаски.

Про це йдеться на сайті Офісу президента.

Там опублікували указ, яким президент увів у дію рішення РНБО від 12 жовтня щодо запровадження санкцій.

Деталі

Санкції передбачають блокування активів президента-втікача, міністра оборони, який був на цій посаді в часи Януковича, та двох олігархів. Їх тимчасово "позбавили права користуватися та розпоряджатися активами, що належать фізичній або юридичній особі, а також активами, щодо яких така особа може прямо чи опосередковано (через інших фізичних або юридичних осіб) вчиняти дії, тотожні за змістом здійсненню права розпорядження ними".

Такі обмеження вводяться терміном на 10 років.

Кабміну разом зі Службою безпеки України та Національним банком України рішенням РНБО доручили забезпечити реалізацію і моніторинг ефективності санкцій.

Також своїм указом Зеленський доручив МЗС України поінформувати компетентні органи Європейського Союзу, Сполучених Штатів Америки та інших держав про застосування санкцій і порушити перед ними питання про запровадження аналогічних обмежувальних заходів.

Хто ці олігархи, яких торкнулися санкції

Як відомо, російський мільярдер Олег Дерипаска, який перебуває під санкціями в більшості країн Заходу, досі мав бізнес в Україні. Зокрема, журналісти дізналися, що Дерипаска до повномасштабного вторгнення займався видобутком сировини в Україні, яка після переробки потрапляла на оборонні підприємства РФ. Однак це лише невелика частина тієї діяльності, яку він продовжував в Україні.

Цікаво, що Дерипаска багато років входив у санкційний список РНБО, йому заборонено в'їзд в Україну. Але його українські активи під санкції не потрапляли.

Щодо Сергія Курченка, статки якого оцінювали в 266 млн доларів на момент втечі з України в 2014 році, його називали одиним з "гаманців" оточення тодішнього президента Януковича.

Курченко відомий тим, що скуповував активи в різних сферах економіки. Серед популярних оборудок – купівля футбольного клубу "Металіст" (Харків) в грудні 2012 року, купівля Одеського нафтопереробного заводу у російського "Лукойла", купівля найбільшого на той час в Україні медіахолдингу. Останнім великим надбанням олігарха за часів Януковіча став "Брокбізнесбанк". Однак після того, як Курченко втік з України, майже всі його активи націоналізували або, як банк, ліквідували.

Далі олігарх продовжував вести діяльність на окупованих Росією територіяї України – в Криму та на Донбасі. Журналісти припускали, що він постачав туди нафтопродукти й інші енергоресурси.

Раніше ми писали про те, як росіяни хочуть обійти санкції. Також ми пояснювали, що чекає на "Альфа-Банк".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.